Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kris Peeters zet deur op een kier voor meer loon

Premier Michel roept sociale partners op om alsnog aan tafel te zitten

- (fem)

Misschien kunnen de lonen in de privésecto­r toch met meer dan 0,8% stijgen. Dat laat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verstaan. Hij en premier Charles Michel (MR) willen koste wat het kost dat de vakbonden en werkgevers toch een akkoord afsluiten over de lonen. Volgens Peeters komt het Planbureau morgen met nieuwe cijfers en die kunnen worden gebruikt om de loonmarge te herbereken­en. Kunnen, want zeker is dat niet.

Premier Charles Michel roept de sociale partners op om toch aan tafel te gaan zitten. Een Interprofe­ssioneel Akkoord is belangrijk voor de sociale rust in het land, benadrukt hij. Dat de lonen maar met 0,8% zouden stijgen, klopt volgens hem niet. Naast die marge moet ook nog de automatisc­he loonindexe­ring worden meegereken­d. “Daardoor bedraagt de effectieve stijging 4,6%.”

Samen met minister van Werk Kris Peeters betreurde de eerste minister de staking. Maar de CD&V-minister maakte gisteren een opening. In de loop van de dag begreep niemand wat hij wou zeggen met nieuwe cijfers van het Planbureau waar rekening mee moet worden gehouden. Later op de dag gaf Peeters mee dat het Planbureau vrijdag met nieuwe cijfers komt. “De berekening van de loonnorm van 0,8% is gebeurd op basis van parameters die het Planbureau heeft aangereikt in november 2018. Het Planbureau zal vrijdag geactualis­eerde cijfers publiceren die mogelijks zullen leiden naar een herbereken­ing van de loonnorm door de Centrale Raad voor het Bedrijfsle­ven”, liet Peeters verstaan.

Als de vakbonden en de werkgevers er niet in slagen een akkoord af te sluiten, kan de regering nog altijd via een KB de loonnorm vastleggen. Maar of ze dat in lopende zaken én op enkele maanden van de verkiezing­en gaat doen, is maar de vraag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium