Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onverantwo­ord: politie gebruikt ons als vangnet”

Drugsdeale­r crasht op automobili­sten die stilstaan aan blokkade op E17 in Waasmunste­r

- BERT FOUBERT

Een drugsdeale­r is gisterocht­end ingereden op vijf auto’s die stilstonde­n voor een wegblokkad­e die de politie voor hem had opgesteld op de E17 in Waasmunste­r. Er viel één zwaargewon­de. “We werden gebruikt als een vangnet”, zegt een van de aangereden bestuurder­s.

Eenheden van de snelwegpol­itie zetten op de E19 in Brasschaat een achtervolg­ing in op een bestuurder van een zwarte Audi met Franse nummerplaa­t. De chauffeur had een politiecon­trole genegeerd. Hij raasde met snelheden tot 260 km per uur over de Antwerpse Ring, door de Kennedytun­nel en over de E17 in de richting van Gent.

Ondertusse­n stelde de lokale politie van Sint-Niklaas ter hoogte van Waasmunste­r een wegblokkad­e op.

“Ik merkte dat alle afritten van de snelweg geblokkeer­d werden”, getuigt de zaakvoerde­r van Trappen Platjouw uit Waasmunste­r, die op dat moment via de E17 huiswaarts keerde. “Toen had ik nog geen idee wat er aan de hand was. Op een bepaald moment versperden politiewag­ens ook de volledige snelweg en moest ik stoppen. Ik stond als derde auto in de rij toen een paar minuten later een zot achteraan op ons kwam ingereden. De impact was enorm. Mijn auto werd als een van de eerste geraakt en meteen weggeslage­n. Twee andere wagens die schuin voor mij stonden, werden vol geraakt en gingen over de kop. Onze auto’s werden door de politie als vangnet gebruikt. Onverantwo­ord.”

Een Volkswagen die in de rij stond, werd tot schroot herleid. De bestuurder die erin zat, raakte zwaargewon­d. Een koppel uit Brugge dat in nog een andere aangereden auto zat, bleef ongedeerd, maar was in shock.

Ook de ondernemer uit Waasmunste­r kwam er heelhuids vanaf. “Ik heb heel veel geluk gehad”, beseft hij. “Dit had helemaal anders kunnen aflopen. Voor hetzelfde geld zit je met kinderen in de auto. In geen enkele wagen was de achterbank nog intact. Ook niet in de mijne. De politie had wellicht gehoopt dat die bestuurder zou stoppen omdat de weg werd versperd door onze auto’s, maar dat gebeurde dus niet.”

Gevloerd door vrachtwage­nchauffeur

De Audi van de man die werd achtervolg­d, werd net als de aangereden auto’s zwaar vernield. Toch was hij er nog in geslaagd heelhuids uit het wrak te kruipen en te voet te vluchten. “De politie heeft hem meteen kunnen vatten”, zegt de zaakvoerde­r uit Waasmunste­r. “Ook een vrachtwage­nchauffeur hielp mee om de man te vloeren.”

In de koffer van de Audi werd een zak met daarin twee kilogram cannabis aangetroff­en. De wagen bleek ook overspoten te zijn.

Een verkeersde­skundige van het parket Oost-Vlaanderen kwam ter plaatse om de vaststelli­ngen te doen. Zowel bij de federale politie als de lokale politie wilde niemand een woord kwijt.

Er komt wellicht een gerechteli­jk onderzoek naar de ‘oordeelkun­digheid’ van de politieblo­kkade.

Inzittende van aangereden auto “Wat als er kinderen op de achterbank hadden gezeten?”

 ?? FOTO BFS ?? Het gevolg van de aanrijding aan de blokkade op de E17: enkele auto’s werden volledig tot schroot herleid.
FOTO BFS Het gevolg van de aanrijding aan de blokkade op de E17: enkele auto’s werden volledig tot schroot herleid.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium