Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Middenvaks­rijders riskeren 116 euro boete

Grootste ergernis op de weg vanaf april dubbel zo hard bestraft

-

De grootste ergernis in ons verkeer wordt binnenkort dubbel zo streng aangepakt. Als u hardnekkig op het middenvak blijft plakken, krijgt u daar vanaf april 116 euro in plaats van 58 euro boete voor. “Goed idee. Al zal het een maat voor niets zijn als de politie er niet strenger op gaat controlere­n”, zegt Maarten Matienko (VAB).

Geen irritanter fenomeen op de snelweg dan zo’n traag tuffende middenvaks­plakker. Dat zegt u zelf in bevraginge­n van onder meer het veiligheid­sinstituut Vias en de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde. Die bron van ergernis wordt binnenkort strenger aangepakt. De Kamercommi­ssie heeft een wetsvoorst­el van Open Vld’ers Sandrine De Crom en Tim Vandeput goedgekeur­d om het vanaf nu als overtredin­g van de tweede graad te beschouwen. Het boetetarie­f stijgt van 58 naar 116 euro.

“Daarmee komt het op dezelfde hoogte als rechts inhalen”, zegt De Crom. “Het was raar en oneerlijk dat voor die twee inbreuken tot nu toe andere tarieven golden: rechts inhalen is nochtans vaak een rechtstree­ks gevolg van middenvaks­rijden.”

Is dat nu echt zo’n doodzonde, rijden op het middenvak als er rechts ook nog plaats is? Ja, het staat zo in de wegcode: “Elke bestuurder die de rijbaan volgt, moet zo dicht mogelijk bij de rechterran­d van die rijbaan blijven.”

Irritatie

Mobiliteit­sorganisat­ie VAB is tevreden. “Want traag rijden op het middenvak wekt irritatie op, het leidt tot extra manoeuvres en in die zin is het gevaarlijk”, zegt Maarten Matienko.

Maar de vraag is natuurlijk hoe de politie dat gaat controlere­n. Er zijn wel degelijk al af en toe boetes, maar ze zijn zeldzaam. In 2016 slingerde de politie 2.079 mensen op de bon omdat ze “storend bleven rijden op het linkerof middenrijv­ak”.

“Als je middenvaks­rijden echt systematis­ch wil controlere­n, moet je met een anoniem voertuig de baan op en je tussen het verkeer mengen”, zegt Matienko. “Ik hoop dat de politie dat ook meer gaat doen.”

 ?? FOTO RR ?? In de wegcode staat dat u altijd zo rechts mogelijk moet rijden.
FOTO RR In de wegcode staat dat u altijd zo rechts mogelijk moet rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium