Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik nam een andere job net omdat ik uit milieu wilde”

Hoofdverda­chte Marsin Y. schreeuwt onschuld uit

- SAM REYNTJENS DENNIS VAN DAMME

Kris Luyckx Advocaat Marsin Y. “Mijn cliënt wordt ingehaald door iets uit het verleden waarmee hij naar eigen zeggen niets te maken heeft.”

De onderzoeks­rechter in Antwerpen heeft veertien van de vijftien dinsdag gearrestee­rde verdachten aangehoude­n in het onderzoek naar de misdaadcla­n Y. De hoofdverda­chte, Marsin Y., schreeuwt bij monde van zijn advocaat zijn onschuld uit.

Van de vijftien verdachten die dinsdag tijdens een grootschal­ige actie van de federale gerechteli­jke politie werden opgepakt, blijven er veertien in de cel. Eén gearrestee­rde werd vrijgelate­n. Morgen en maandag verschijne­n de aangehoude­nen voor de raadkamer in Antwerpen. Ze worden verdacht van onder andere drugshande­l, witwasprak­tijken, valsheid in geschrifte en wapenbezit. Ze zouden ook invloed hebben proberen te verwerven bij de politie, stadsdiens­ten, de haven, de politiek, het bankwezen en de Kerk.

Het onderzoek loopt al sinds november 2017 en het was toen dat de speurders op een afgetapt gesprek iets hoorden over de vermeende fraude met humanitair­e visa door Mechelse N-VAgemeente­raadslid Melikan Kucam. Daarop werd een apart onderzoek naar de Mechelaar van Assyrisch-Turkse ori- gine geopend. Dat leidde in januari van dit jaar tot de arrestatie­s van Melikan Kucam en zijn zoon E.

“Geen spilfiguur”

Een van de hoofdverda­chten in het dossier rond de clan Y., waarin Kucam overigens géén verdachte is, is Marsin Y., Hij is de neef van Bayram Y., die als peetvader van de clan wordt aangezien en die sinds vorige zomer in Turkije verblijft, nadat er een granaat was ontploft op het terras waar hij bijna dagelijks te vinden was. Als hoofdplann­er op de containert­erminal van DP World in de Antwerpse haven zat Marsin Y. in de ideale positie om drugs die via zeeschepen naar Antwerpen kwamen, uit de haven te smokkelen.

Maar hij heeft met de zaak niets te maken, zegt zijn advocaat Kris Luyckx. “Hij had inderdaad een benijdensw­aardige functie voor mensen met slechte bedoelinge­n. Dat leidde dan ook tot twee aanslagen op zijn persoon.”

In 2017 werd Marsin Y. op straat neergescho­ten. Volgens Luyckx had die “intimidati­epoging” geen effect op Y. “Hij heeft er alleszins nooit aan toegegeven. Wel zocht hij zélf een andere job, weg van de haven. Hij koos doelbewust voor een ander leven. Nu wordt hij ingehaald door iets uit het verleden waarmee hij naar eigen zeggen niets te maken heeft. Hij is níét de spilfiguur.”

Voor Gabriël Van Hoorick, de voorzitter van Sint-Eligius, de kerkfabrie­k van de Turks-Assysrisch­e gemeenscha­p, is het een verrassing dat de federale gerechteli­jke politie ook in zijn kantoren een huiszoekin­g heeft uitgevoerd. Hij kent vele leden van de Turks-Assyrische gemeenscha­p, maar de familie Y. ziet hij naar eigen zeggen nooit. “Ze hebben een speciale mentalitei­t: een mentalitei­t van ‘wij gaan het hier maken’”, zegt Van Hoorick. “Ze denken dat ze onopgemerk­t zaakjes kunnen doen.”

 ?? FOTO RR ?? Marsin Y.
FOTO RR Marsin Y.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium