Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Grondwet is hopeloos verouderd, hij moet nú een update krijgen”

Moderniser­ing zou Belgische rechters minder afhankelij­k maken van Europese en internatio­nale teksten

- MATTHIAS VERBERGT

Tientallen academici roepen de politiek op om de Grondwet aan te passen. “De huidige is een hopeloos verouderd document uit de negentiend­e eeuw.”

“Ik ben tot het inzicht gekomen dat het niet mogelijk is een meerderhei­d voor een grondwetsh­erziening te vinden”, zei Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (N-VA) eind vorige maand.

Daarmee dreigt de Grondwet voor het eerst sinds 1985 niet gewijzigd te kunnen worden. Om artikels van de basistekst van onze democratie aan te passen, moeten die immers voor de verkiezing­en worden ‘opengezet’.

Een herziening van de Grondwet wordt in ons land haast gelijkgest­eld aan een staatsherv­orming, en daar is zeker aan Franstalig­e kant geen animo voor. Maar een grote groep specialist­en verzet zich tegen die zienswijze. “Dit is meer dan ooit de gelegenhei­d om het te hebben over de andere delen van de Grondwet”, zeggen politicolo­og Dave Sinardet (Vrije Universite­it Brussel) en constituti­onalist Toon Moonen (UGent), de Nederlands­talige initiatief­nemers.

Samen met drie Franstalig­e collega’s organiseer­den Sinardet en Moonen discussies tussen zo’n zestig collega’s van over het hele land. “De consensus was duidelijk. Onze Grondwet is hopeloos verouderd. Er is nood aan een grondig maatschapp­elijk debat over de moderniser­ing ervan.”

Heldere verzuchtin­gen

Uit de bijeenkoms­ten komen enkele heldere verzuchtin­gen naar voren. Bij zijn ontstaan in 1831 was de Belgische Grondwet vooruitstr­evend op het vlak van individuel­e grondrecht­en en vrijheden. Maar vandaag is dat hoofdstuk gedateerd. Algemeen erkende basisrecht­en als het verbod op foltering of het recht op een eerlijk proces staan er niet in. “De Grondwet is een monumentaa­l document uit de negentiend­e eeuw dat ooit heel mooi was, maar nu dringend gerenoveer­d moet worden”, aldus Moonen.

“We moeten opnieuw aanknopen met onze voortrekke­rsrol”, zegt Sinardet.

VN-migratiepa­ct

Zo’n update zou Belgische rechters minder afhankelij­k maken van Europese en internatio­nale teksten, die nu vaak noodgedwon­gen en soms kunstmatig ingeroepen worden, zeggen de experts. Zo zou er kunnen worden tegemoetge­komen aan de kritiek dat rechters zich soms louter baseren op internatio­nale teksten om groepen bepaalde bijkomende rechten toe te kennen. Dat argument stak opnieuw de kop op bij de discussie rond het VN-migratiepa­ct. “Met onze eigen formulerin­g kunnen we onze eigen accenten leggen”, zegt Moonen.

Bovendien zijn grondrecht­en zo steviger verankerd – een regering kan ons land in theorie eigenhandi­g terugtrekk­en uit internatio­nale verdragen. “Daarbij komt dat de Grondwet zo zijn symbolisch­e en pedagogisc­he functie opnieuw kan vervullen”, klinkt het.

Ook in andere constituti­onele kwesties die bij de Marrakeshc­risis opborrelde­n, zoals wanneer een vertrouwen­sstemming nodig is en wanneer de regering een bepaalde beslissing definitief heeft genomen, willen de experts klaarheid scheppen. Daarnaast werden er tal van andere verbeterin­gsvoorstel­len besproken, ook institutio­nele.

Vrijdag stellen de academici hun rapport voor en organisere­n ze een debat met politici van verschille­nde partijen. “Als er nu niets gebeurt, volgt er wellicht vijf jaar stilstand”, zegt Moonen.

Toon Moonen Constituti­onalist UGent “Als er nu niets FOTO RR gebeurt, volgt er wellicht vijf jaar stilstand.”

Dave Sinardet Politicolo­og VUB “We moeten opnieuw FOTO RR aanknopen met onze voortrekke­rsrol.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Belgische Grondwet mag best worden opgefrist, vinden enkele tientallen academici.
FOTO PHOTO NEWS De Belgische Grondwet mag best worden opgefrist, vinden enkele tientallen academici.
 ??  ?? De gave van verontwaar­diging, een documentai­re, geeft kleur aan het beëindigen van 24 jaar burgemeest­erschap in Leuven van Louis Tobback (80). De film van Matthias Therry gaat op 22 februari in première in een uitverkoch­te concertzaa­l Het Depot in Leuven.
De gave van verontwaar­diging, een documentai­re, geeft kleur aan het beëindigen van 24 jaar burgemeest­erschap in Leuven van Louis Tobback (80). De film van Matthias Therry gaat op 22 februari in première in een uitverkoch­te concertzaa­l Het Depot in Leuven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium