Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Francken onder vuur, maar zeker van zijn gelijk

Commissie Binnenland­se Zaken over humanitair­e visa

- (mvdr)

Theo Francken werd gisteren urenlang onder vuur genomen in de commissie Binnenland­se Zaken over zijn aanpak van de humanitair­e visa. “Ik heb niets fouts gedaan.”

De voormalige N-VA-staatssecr­etaris van Asiel en Migratie kwam in de commissie uitleg geven over voor de procedures voor de afgifte van humanitair­e visa aan Syriërs. Aanleiding is het gerechteli­jk onderzoek naar zijn Mechelse partijgeno­ot Melikan Kucam, die als tussenpers­oon optrad en grof geld gevraagd zou hebben in ruil voor zo’n visum.

Francken gaf aan dat hij “100% achter de reddingsop­eraties blijft staan”, maar erkent dat de procedure vatbaar is voor verbeterin­g. “Ik heb vertrouwen gegeven aan contactper­sonen, vertrouwen dat misschien schaamtelo­os werd misbruikt”, aldus Francken. “Achteraf gezien was het misschien beter geweest die contactper­sonen grondig te laten screenen. Dan was ik tenmin-

ste politiek ingedekt.” “Nieuw migratieka­naal”

Die voorzichti­ge toegeving was niet voldoende voor de andere partijen. “Uw politieke verantwoor­delijkheid is immens”, zei Wouter De Vriendt (Groen). “Gelukkig voor u bent u geen regeringsl­id meer, anders had u zeker ontslag moeten nemen.”

Ook CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri nam Francken onder vuur. “U geloofde Kucam blindeling­s, zonder inhoudelij­ke controle door de Dienst Vreemdelin­genzaken. Dit is politiek cliëntelis­me.”

Patrick Dewael (Open Vld) trad haar bij: “U hebt gewoon een nieuw migratieka­naal gecreëerd, wat niet de bedoeling is van die uitzonderi­ngsprocedu­re.”

Francken zelf bleef de vele tussenkoms­ten geërgerd aanhoren. Hij blijft achter zijn aanpak staan en houdt vol dat hij geen rechtstree­kse fouten heeft gemaakt.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Theo Francken aanhoorde geërgerd de tussenkoms­ten.
FOTO PHOTO NEWS Theo Francken aanhoorde geërgerd de tussenkoms­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium