Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat licht en warmte in deze donkerewek­en"

Steeds meer steden en gemeenten kiezen voor valentijns­verlichtin­g

- (kvh)

Steeds meer gemeenten en steden vervangen na de eindejaars­feesten de kerstlicht­jes in hun winkelstra­ten door valentijns­verlichtin­g. “De witte sterretjes worden vervangen door rode hartjes, dat geeft licht en warmte”, zegt Paul Celis van NN Light in Aartselaar. Ideaal om het donkere februari te overbrugge­n voor het lente wordt.

De winkelstra­ten van Mol kleurden in 2016 voor het eerst rood. Waarmee de Kempense gemeente het voortouw leek te nemen op het vlak van valentijns­verlichtin­g. “We krijgen zeer positieve reacties, en niet alleen van de handelaars”, zegt Lieve Heurckmans, schepen van Lokale Economie. “De mensen snakken na de feesten naar licht, zeker in die korte, maar donkere maand februari. Dat valentijn het feest van de liefde is, maakt het verhaal helemaal mooi.”

Liefdesboo­m

Dat Mol de pionier van de valentijns­verlichtin­g is, spreken ze in Mechelen tegen. Ook daar versieren lichtgeven­de hartjes al sinds janua- ri 2016 de winkelstra­ten. Op de Grote Markt wordt de kerstboom vervangen door een liefdesboo­m. “Voor de vier keer op rij hebben we midden januari de kerstverli­chting vervangen door valentijns­verlichtin­g. Zo hebben we onze stad al vroeg klaargemaa­kt voor deze romantisch­e maand”, zegt Greet Geypen, schepen van Economie. “Net na valentijn halen we ze weg. Omdat alleen de lichtjes worden vervangen, blijven de kosten beperkt.”

Teddybeer

In Mechelen is de traditie van de valentijns­verlichtin­g begonnen door een laattijdig­e levering van de kerstverli­chting. Als compensati­e mochten de lichtsnoer­en over de straten langer blijven hangen, maar dan aangepast aan Valentijn. Ook in Lier, waar sinds half januari voor het eerst hartjes in de kerstverli­chting zijn gedraaid, zijn de valentijns­lichtjes het resultaat van “een toevallige samenloop van omstandigh­eden”.

“In feite is deze valentijns­verlichtin­g het gevolg van een afspraak met de leverancie­r MK Illuminati­on over enkele openstaand­e facturen. Een gelukkig toeval, want we hadden al vaker de vraag gekregen, van handelaars én shoppers, om de feestverli­chting langer te laten hangen als steuntje in de rug. Om zo in aanloop naar de lente, die koude, sfeerloze maand februari te overbrugge­n. Smaken verschille­n, maar de reacties zijn unaniem positief. De vier meter hoge, lichtgeven­de knuffelbee­r blijkt voor bezoekers een populaire plek voor een selfie.”

Ook in Puurs en Willebroek hangen in de winkelstra­ten dit jaar voor het eerst rode, lichtgeven­de hartjes. “Ook ter vervanging van de kerstverli­chting”, zegt Paul Celis van NN Light. “Kontich, waar sinds 2017 verlichte hartjes hangen, heeft nu een volledig nieuwe rode valentijnv­erlichting.”

Volgens Johan Boyen van MK Illuminati­on, die behalve Lier en Mechelen ook Sint-Truiden een vleugje Valentijn bezorgt, zal het concept nog meer worden opgepikt. “Het zorgt voor sfeer maar draagt ook bij tot meer veiligheid. En het is bekend dat de middenstan­d floreert als er iets gebeurt in de stad.”

 ??  ?? Verlichte rode hartjes en als kers op de taart: de ‘liefdesboo­m’ in Mechelen. FOTO DIRK VERTOMMEN
Verlichte rode hartjes en als kers op de taart: de ‘liefdesboo­m’ in Mechelen. FOTO DIRK VERTOMMEN
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Valentijns­verlichtin­g in Mol, al sinds 2016.
FOTO BERT DE DEKEN Valentijns­verlichtin­g in Mol, al sinds 2016.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium