Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vaak afwezig door kinderwens? Ontslag!

Expertisec­entrum vraagt betere beschermin­g voor vrouwen die ivf-behandelin­g combineren met werk

- JONAS MAYEUR

Er is dringend nood aan een betere wettelijke beschermin­g voor vrouwen die hun job moeten combineren met een vruchtbaar­heidsbehan­deling. Dat zegt het Kinderwens Expertisen­etwerk. Het schaart zich achter een wetsvoorst­el om vrouwen al van vóór hun zwangersch­ap te beschermen tegen ontslag.

“Alles deed ik eraan om de behandelin­g goed te combineren met mijn job”, zegt Elke Honshoven (38) uit Geetbets. Zij probeerde jarenlang tevergeefs via ivf zwanger te raken en werkte destijds als corrector voor een uitgeverij. “Iedere poging gaat gepaard met een hormonenku­ur. Tijdens die kuur moet je een paar weken lang om de twee à drie dagen naar de kliniek”, zegt Elke.

“Ik moest toen om halfnegen op het werk zijn, dus regelde ik telkens een afspraak in de kliniek om 7u. Ik begon ook al met werken in de wachtzaal en haastte me nadien naar kantoor. Uitzonderl­ijk was ik eens een halfuur te laat, maar eigenlijk werkte ik op die dagen méér dan op gewone dagen. Toch hield mijn bazin me de hele tijd in het oog. Ze verplichtt­e me haar meteen te bellen zodra ik aan mijn bureau zat.”

Wantrouwen dus, in plaats van begrip. De situatie van Elke is geen uitzonderi­ng. Ongeveer één op de veertien zwangersch­appen (of bijna 4.700 per jaar) komt in Vlaanderen tot stand via medisch begeleide voortplant­ing. Een aandeel dat de komende jaren nog zal groeien. In-vitroferti­lisatie is altijd een mentaal en fysiek belastende behandelin­g en de slaagkanse­n zijn beperkt (zo’n 20%). Veel vrouwen hebben verschille­nde pogingen nodig, het gemiddelde traject duurt twee jaar.

Controles en complicati­es

De impact van die behandelin­g op het werk kan groot zijn, zo blijkt uit onderzoek van professor arbeidsgen­eeskunde Lode Godderis (KU Leuven) en Kinderwens Expertisen­etwerk, waarvan Godderis samen met Shanti Van Genechten de medeoprich­ter is. Daarvoor zijn tien vrouwen uitgebreid geïntervie­wd. Zij geven aan zich moeilijker te concentrer­en, ze zijn minder productief en vaker onverwacht of langdurig afwezig door controles of complicati­es.

In principe moeten ze daarvoor geen vakantieda­gen opnemen, het gaat om medische behandelin­gen waarvoor ze een doktersatt­est krijgen. Toch beschouwen werkgevers de afwezighed­en soms als onrechtmat­ig. Elk jaar opnieuw raakt een pak vrouwen in ons land zo hun werk kwijt. Ofwel omdat de combinatie te zwaar wordt, ofwel omdat ze buiten worden gewerkt.

Met een bijeenkoms­t in het federaal parlement vandaag hoopt het Kinderwens Expertisen­etwerk druk te zetten op politici. Enerzijds pleit het centrum voor meer sensibilis­ering van werkgevers. Anderzijds moet er dringend een betere wettelijke beschermin­g komen. Zwangere vrouwen zijn in de Arbeidswet expliciet beschermd tegen ontslag. Dat zou ook moeten gelden voor wie een ivf-behandelin­g ondergaat, vindt het centrum, dat zich schaart achter een wetsvoorst­el dat Waals parlements­lid Catherine Fonck (CDH) daarover eerder indiende.

Er is op dit moment al een beschermin­g via de antidiscri­minatiewet­geving, maar die is te beperkt, bevestigt het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, dat geregeld klachten binnenkrij­gt van vrouwen die zich benadeeld voelen.

Ander werk

Ontslagen werd Elke niet, ze zocht na het zoveelste conflict zelf ander werk. Ze betreurt vooral het extra leed waar ze door moest, in een sowieso al heel moeilijke periode. “Na mijn tweede cyclus kreeg ik een buitenbaar­moederlijk­e zwangersch­ap en moest ik onder het mes”, zegt ze.

“Het eerste wat ik dacht was: shit, dat durf ik op het werk nooit te vertellen. Na de operatie was ik twee weken thuis met ziekteverl­of, maar ook toen bleef ik werken. Toch kreeg ik op het einde van het jaar te horen dat opslag er niet in zat. Te veel afwezig, zei mijn bazin. Ik voelde me echt ellendig. Ik lag in die periode vaker wakker van mijn situatie op kantoor dan van het feit dat het ons maar niet lukte kinderen te krijgen.”

Elke Honshoven

‘‘Op het einde van het jaar kreeg ik te horen dat opslag er niet in zat. Te veel afwezig, zei mijn bazin.’’

www.kinderwens.org

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ??
FOTO WIM KEMPENAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium