Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In veertig minuten van het Havenhuis naar Wijnegem

- JAN AUMAN

Dertig minuten. Zo lang duurde gisteren de eerste officiële ‘reis’ van ‘DeWaterbus’ via de nieuwe route op het Albertkana­al van Wijnegem naar het Havenhuis. Maar vanaf maandag 18 februari, wanneer de waterbus elke dag om het halfuur ook drie andere halteplaat­sen zal bedienen in Merksem, Deurne en Schoten, zal de trip veertig minuten duren.

Het Havenhuis (bij Het Pomphuis), de fietsbrug aan de IJzerlaan (Merksem), de brug van den Azijn (Deurne), de Hoogmolend­ijk (Schoten) en de brug van de Houtlaan (Wijnegem). Op die vijf plaatsen kun je vanaf de kade via nieuwe pontonnetj­es vlot de waterbus op- en afstappen. Wie de nieuwe verbinding maandag al meteen komt uitprobere­n, krijgt aan boord een goodiebag als welkomstge­schenk.

De tarieven zijn dezelfde als voor de waterbusse­n op de Schelde: 3 euro enkele reis en 5 euro voor wie heen en terug wil. Kinderen tot 5 jaar reizen gratis en jongeren tot 25 jaar genieten van een korting. Wie al een maandabonn­ement op de waterbus heeft (68,5 euro), kan ook gratis van deze nieuwe lijn gebruikmak­en. De fiets mag mee aan boord zonder extra te betalen.

Deze nieuwe route van de waterbus is 8 kilometer lang. Dat het afvaren van volledige traject veertig minuten duurt, heeft ook te maken met de snelheidsb­eperking die De Vlaamse Waterweg oplegt aan het scheepvaar­tverkeer: 18 kilometer per uur. Dat is niet eens half zo snel als de andere waterbusse­n op de Schelde mogen varen. “Sneller mag echt niet op het Albertkana­al, om het andere scheepvaar­tverkeer maar ook de passagiers van de waterbus zelf niet in gevaar te brengen”, aldus Chris Danckaerts, de grote baas van De Vlaamse Waterweg.

“Toch geloof ik rotsvast dat deze nieuwe oostelijke route een alternatie­f kan zijn voor het woonwerkve­rkeer”, zegt havenschep­en Annick De Ridder (N-VA). Ze baseert zich op het succes van de andere lijnen. Sinds juli 2017 vaart de waterbus al tussen het Steenplein in Antwerpen en Hemiksem, met een tussenstop in Kruibeke. Daar kwam op 8 oktober 2018 een tweede route bij die het Steenplein via een noordelijk­e route verbindt met de Antwerpse haven. De eindhalte van die route, nu Kallosluis, wordt deze zomer nog verder de haven ingelegd tot in Lillo.

“Sinds de start van het pro- ject namen meer dan 420.000 gebruikers de waterbus op het Scheldetra­ject, van wie 100.000 met fiets”, stelt De Ridder vast. “Havenbedri­jf Antwerpen investeert dit jaar 10 miljoen euro in de exploitati­e van dit personenve­rvoer over het water. De uitbreidin­g van het net met deze oostelijke route kost 3 miljoen euro. Ik kijk straks uitdrukkel­ijk naar de nieuwe Vlaamse regering om de waterbus, als essentiële schakel in het openbaar vervoer, vanaf 2020 mee te financiere­n.”

Gegarandee­rd filevrij

De veelgebrui­kte woon-werkverkee­rroute langs het Albertkana­al is niet toevallig uitgekozen. Het is een filegevoel­ige route en zal nog meer onder druk komen door de verhoging van de bruggen over het Albertdat

kanaal, de vernieuwin­g van de kanaalkaai­en en de Oosterweel­werken die starten in juni 2019.

De maidentrip van de waterbus over het Albertkana­al werd ook meegemaakt door de burgemeest­ers uit de gemeenten die een halteplaat­s kregen langs de route. Ivo Wynants (N-VA), burgemeest­er van Wijnegem, glunderde. “Ik heb dit voorstel al heel lang geleden gelanceerd. Ik ben blij dat het nu realiteit is.”

Ook zijn collega en partijgeno­ot Maarten De Veuster van Schoten gelooft in het nut van de waterbus door zijn gemeente. “Er komen veel werken op ons af op de kanaaloeve­r. De bouw van de nieuwe Hoogmolenb­rug, de verbreding van het Albertkana­al, Oosterweel... Het wordt een lange reeks van werken die binnen een jaar ongetwijfe­ld lange tijd voor veel hinder zullen zorgen. Vooral dan geloof ik dat de waterbus, die gegarandee­rd filevrij vaart, een goed alternatie­f kan zijn voor wie nu nog met de auto heen en weer pendelt tussen Schoten en de stad. En wie weet is dit zelfs een nieuwe toeristisc­he attractie?”

 ??  ?? Havenschep­en Annick De Ridder (N-VA) aan het roer in de waterbus.
Havenschep­en Annick De Ridder (N-VA) aan het roer in de waterbus.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S ROBBIE DEPUYDT ?? Annick De Ridder wordt ontvangen op de eerste vaart van de waterbus op het nieuwe traject.
FOTO'S ROBBIE DEPUYDT Annick De Ridder wordt ontvangen op de eerste vaart van de waterbus op het nieuwe traject.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium