Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Universite­it verliest migratiesp­ecialist

Christiane Timmerman op 59-jarige leeftijd overleden

-

Christiane Timmerman (59), hoogleraar en directeur van het Centrum voor Migratie en Intercultu­rele Studies (CeMIS), is op 10 februari overleden. Zij werd nationaal en internatio­naal geroemd voor haar kennis over migratie.

Timmerman werkte als hoogleraar bij de Universite­it Antwerpen. Als onderzoeks­ter, onderzoeks­coördinatr­ice en directeur van CeMIS zette ze het onderzoek over migratie en intercultu­raliteit mee op de kaart in Vlaanderen en België. CeMIS, dat zij mee heeft opgericht, kreeg onder haar aansturen internatio­nale bekendheid. Zij vertegenwo­ordigde het centrum ook in het directieco­mité van het Europees netwerk over migratie, integratie en sociale cohesie.

Psycholoog

Dirk Vanheule, professor in de rechten en voorzitter van CeMIS, vertrok Timmerman in haar onderzoek steeds vanuit het individu.

“Zij was van opleiding dan antropoloo­g en psycholoog”, zegt Vanheule. “Christiane had in haar onderzoek steeds veel aandacht voor de beleving van de persoon van zijn eigen cultuur en hoe de aanpassing verliep aan een andere cultuur. Zij had het grootste respect voor de mensen achter het migratieve­rhaal. Al bij haar proefschri­ft vertrok ze vanuit de beleving van jonge Turkse vrouwen. Ze interviewd­e migranten over waarom ze naar Europa kwamen en hoe dit in relatie stond met mensenrech­ten. In heel het maatschapp­elijke debat over migratie en intercultu­raliteit kwam zij steeds met een evenwichti­ge visie en dit zonder te polarisere­n.”

Timmerman was gehuwd en had een dochter en een zoon.

 ?? FOTO UNIVERSITE­IT ANTWERPEN ?? Christiane Timmerman.
FOTO UNIVERSITE­IT ANTWERPEN Christiane Timmerman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium