Gazet van Antwerpen Stad en Rand

24 geïnteress­eerden voor 17 jobs bij Bataljon Artillerie

Defensie biedt vanaf deze zomer ook studentenj­obs aan

- JAN BRYS

Er kwamen 24 jongeren naar de jobdag in het Bataljon Artillerie in Maria-ter-Heide. Het Bataljon heeft zeventien vacatures en hoopt die na deze jobdag te kunnen invullen. Onder de aanwezigen waren twee meisjes.

Veel van de jongeren op de jobdag zijn van plan zich ook effectief in te schrijven. Hun voornaamst­e motivaties om bij het leger te gaan? “Zin voor avontuur, vooral buiten zijn, het groepsgevo­el, uitdaginge­n in het buitenland en het loon”, in die volgorde van belangrijk­heid.

Luitenant-kolonel Quinten Van Kerckhoven hield in zijn inleidend woordje een vurig betoog om de jongeren over de streep te trekken. “Ik ben ervan overtuigd dat we jullie in de toekomst als nieuwe collega’s zullen terugzien. Het is een schitteren­de job.”

“Wie nu naar hier komt, is al sterk gemotiveer­d om aan de selectie te beginnen”, zegt Johan Coenen, verantwoor­delijk voor de rekruterin­g in de provincie Antwerpen. “Maar we moeten er rekening mee houden dat er tijdens die selecties altijd een aantal afvalt. Na de selectie volgt de vorming. Daarin zijn er nog zeer wei- nig afvallers. Bij de opleiding tot paracomman­do is dat meestal ongeveer de helft. Die afvallers kunnen dan vaak wel elders bij Defensie terecht.”

“Het avontuur in het buitenland trekt de jongeren blijkbaar aan. Maar het gebeurt natuurlijk ook wel dat ze daarna ondervinde­n dat het toch te zwaar is. Niet iedereen kan het aan om lang van huis weg te zijn. Maar wie gezond is en gemotiveer­d, maakt toch een mooie kans om de selectie en de opleiding tot een goed einde te brengen.”

De kandidaten komen van overal in Vlaanderen, zegt Coenen, en 24 is zowat het gemiddelde van de vorige jobdagen. “Deze dagen zijn voor ons zeer belangrijk, want wie hier op afkomt, denkt toch al in de richting van een carrière in het leger. We verwachten van hen natuurlijk dat ze positief ingesteld zijn en de nodige discipline aan de dag kunnen leggen. Vroeg willen opstaan hoort er natuurlijk ook bij. De fysieke testen die de jongeren moeten afleggen, vallen wel zeer goed mee.”

Wie aan de opleiding kan beginnen, krijgt een loon van 1.600 euro.

Vakantiejo­bs

De minimumlee­ftijd om te starten is 18 jaar. Jonger kan, als je je diploma secundair onderwijs hebt. Nieuw is dat Defensie nu vakantiejo­bs voor studerende­n aanbiedt. Zij kunnen tijdens de maanden juli en augustus 1.100 euro per maand verdienen. Voor het totale plaatje bij Defensie zijn er niet minder dan 2.000 vacatures.

Johan Coenen

Rekruterin­g

“Niet iedereen kan het aan lang van huis te zijn.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? De aanwezigen luisteren naar luitenant-kolonel Van Kerckhoven
FOTO JAN BRYS De aanwezigen luisteren naar luitenant-kolonel Van Kerckhoven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium