Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ranking is belangrijk­er dan ooit”

-

Tot voor kort gold de zogenaamde Europe Tour als de officieuze ranking om de beste ProContine­ntale ploeg aan te duiden. Een ranking met andere wedstrijde­n en een andere puntentell­ing, maar wel richtingge­vend. En laat net die Europe Tour de jongste vijf jaar telkens door een Belgische ploeg gewonnen zijn. In 2014 en 2015 was het huidige Sport Vlaanderen-Baloise de beste; de laatste drie jaar prijkte Wanty Groupe Gobert helemaal bovenaan. Of zij straks de strijd kunnen aangaan met Israel Cycling Academy? “Normaal gezien is dat te hoog gegrepen voor ons”, beseft Christoph Sercu, manager van Sport Vlaanderen Baloise. “Iedereen roeit met de riemen die hij heeft. We hebben simpelweg niet de middelen om dertig renners aan te trekken. Toen we destijds de Europe Tour wonnen, was dat eigenlijk al niet normaal voor een ploeg van ons kaliber.”

Een ander geluid horen we bij Wanty Groupe Gobert. De Waalse ploeg zal er wel alles aan doen om straks Israel Cycling Academy voor te blijven als beste ProContine­ntale ploeg. “Maar er zijn nog kapers op de kust”, zegt sportdirec­teur Hilaire Van Der Schueren. “Direct Energie, Cofidis,… Maar dat de ranking belangrijk­er is dan beseffen we heel goed.”

Van Der Schueren vraagt zich ook af of het de juiste strategie is om met dertig renners overal in de wereld te gaan koersen. “Uiteindeli­jk zijn de meeste punten nog altijd in Europa te verdienen en tellen alleen je beste tien renners.”(wvo)

ooit,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium