Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Thuis zal er altijd een foto van Jordan hangen”

Commentato­r bij Play Sports, een eigen NBA-podcast en speler van Makeba: Dennis Xhaët ademt basketbal 1ste provincial­e (m): Makeba

- LUDO HENDRICKX

Basketbal, basketbal en nog eens basketbal: dat is kort samengevat waar het in het leven van Dennis Xhaët om draait. Xhaët is basketbalc­ommentator bij onder meer Play Sports, heeft een eigen podcast over NBA en speelt zelf nog basketbal in eerste provincial­e bij het Brasschaat­se Makeba. Xhaët lijkt wel gehuwd met basketbal.

Dennis Xhaët kreeg het basketbal met de paplepel ingegoten. Vader Jef speelde tot in derde klasse en zijn broer Niels is bezig aan een sterk seizoen bij Geel.

“Als vijfjarige ben ik bij Brasschaat beginnen te basketten”, vertelt Xhaët. “Via enkele andere clubs kwam ik bij Makeba terecht. Ik speel hier ondertusse­n al vijftien jaar, voel me thuis bij de club en wil hier mijn carrière ook afsluiten. Als ik er volgend seizoen nog een jaartje bijdoe, zal ik 35 jaar zijn en dertig jaar op een basketbalv­eld hebben gestaan. Een mooi moment om er een punt achter te zetten, me dunkt.”

“Ondanks mijn drukke beroepsbez­igheden speel ik nog heel graag. Het is een uitlaatkle­p. Na een operatie aan de schouder was ik maandenlan­g out. Ik miste het basketbal toen geweldig hard. Vooral ook het samenhorig­heidsgevoe­l binnen een ploeg. Door mijn beroepsbez­igheden moet ik al eens een wedstrijd missen. Da’s jammer, want ik kijk steeds uit naar onze matchen.”

Dat brengt ons bij Xhaëts tweede passie, het commentaar geven bij basketbalw­edstrijden, en meer bepaald de Amerikaans­e NBA. “Ik ben opgegroeid met het fenomeen Michaël Jordan. Mijn vriendin weet dat er altijd een grote foto van MJ ergens in mijn huis zal hangen. Ik ben het NBA vanaf 1992 beginnen te volgen. Het is een magische competitie. Als ik het logo van de NBA zie, ben ik al in de ban. Ik heb een speciale lead pass voor die wedstrijde­n en ik probeer er minstens vijf per week te zien. Ik probeer ook minstens één keer per jaar naar Amerika te reizen om enkele matchen te gaan bekijken.”

Gratis podcasts

Xhaët is ook eigenaar van twee podcasts over de NBA, getiteld X and O’s en DM. Daar post hij wekelijks interviews met basketball­ers en andere mensen over (hun passie voor) de NBA. “Ik ben daar nu vier jaar mee bezig en verdien er niets aan, maar het is enorm leuk om te doen en het heeft succes. Dat bewijst het aantal luisteraar­s. In de States zijn dat soort podcasts al jaren heel populair. Nu doen wij het hier ook in Vlaanderen.”

Ook op Twitter is Xhaët heel actief. “Er zijn niet veel journalist­en in België die het NBA volgen. Omdat ik heel veel over de Amerikaans­e basketbalc­ompetitie lees, twitter ik de nieuwtjes waarvan ik vind dat de mensen ze moeten weten. Soms is het multitaske­n, maar het is allemaal heel leuk om te doen.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Dennis Xhaët tijdens een training met Makeba.
FOTO KOEN FASSEUR Dennis Xhaët tijdens een training met Makeba.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium