Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een kalverbedr­ijf van deze omvang past hier echt niet”

Buren organisere­n zelf infoavond rond aanvraag nu procedure herdaan moet worden

-

Een 100-tal bezorgde inwoners verzamelde dinsdag in de kantine van KFC Pulle voor een door de buurt georganise­erde informatie­avond rond de mogelijke komst van een kalverstal in de Fatimalaan. Ze vinden het bedrijf te industriee­l voor de omgeving.

Een 29-jarige landbouwer uit Broechem vroeg in december een klasse 1-vergunning aan voor het bouwen van een kalverstal met inpandige woning. De vergunning­saanvraag gaat om 834 kalveren. De dieren zijn ongeveer veertien dagen oud wanneer ze op het bedrijf arriveren. De eerste tijd brengen ze door in kalverhokj­es, daarna verhuizen ze naar groepshuis­vesting met vier tot acht kalveren. Zeven maanden later worden ze opgehaald voor het slachthuis.

De omwonenden bemerkten de gele aanplakbor­den pas laattijdig op, omdat ze eerst dachten dat het te maken had met de paardenwei­landen die jumpingrui­ter Axel Verlooy er aan het omheinen was. “Ondanks het late opmerken hebben we toch nog zo’n vijftig bezwaarsch­riften verzameld, meestal onderteken­d door twee personen”, vertelt Karin Péray, die in een boerderij vlak bij het toekomstig­e bedrijf woont.

Door een administra­tieve fout moet de procedure helemaal herdaan worden en loopt er momenteel een nieuw openbaar onderzoek tot 3 maart. Het is duidelijk dat veel Pullenaars de komst van een intensief veeteeltbe­drijf van die omvang op die locatie niet zien zitten. “Wij gunnen die landbouwer zijn broodwinni­ng, maar deze locatie is gewoon niet geschikt”, zegt Karin. “De Fatimalaan zonder voetof fietspad is te smal voor die grote veetranspo­rtcamions”, klonk het. Ook ongedierte zoals vliegen, stank, de mestopslag, het ontbreken van riolering, milieu-effecten en de aanwezighe­id van zeldzame vogels als de steenuil en de kerkuil werd opgeworpen. De meesten maakten zich ook zorgen om het dierenwelz­ijn. “Meer dan 800 kalveren op minder dan 2 hectare: zoiets hoort eigenlijk in een industrieg­ebied thuis”, vonden sommigen. De nabijheid van het waterwinni­ngsgebied van Pidpa was ook een argument.

Alle politieke partijen kwamen luisteren, met uitzonderi­ng van de meerderhei­dspartij CD&V. “Geen toeval, wij deden dit bij de hoorzittin­g rond de firma Adams ook al. We moeten als adviserend­e overheid onze neutralite­it bewaren en willen geen proceduref­outen riskeren”, zegt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V). “Inwoners die al een bezwaarsch­rift hebben ingediend, moeten dit geen tweede keer doen. Hun eerste bezwaarsch­rift blijft geldig. Dat hebben wij die betrokkene­n al laten weten.”

Door de infoavond hopen de omwonenden nog meer Pullenaars wakker te maken. Alle informatie is te raadplegen bij het Omgevingsl­oket van de gemeente. Uiteindeli­jk is het wel de provincie die de knoop zal moeten doorhakken.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De kantine van KFC Pulle zat goed vol.
FOTO MIA UYDENS De kantine van KFC Pulle zat goed vol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium