Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons BMX-team is een grote en hechte familie”

Dare2race met tien jonge renners tussen 13 en 18 jaar is klaar voor tweede seizoen

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

Het team Dare2race, in het Nederlands ‘durf te racen’, trapt begin maart een nieuw BMX-seizoen af. De hechte ploeg met een tiental jonge renners uit onze regio en de Kempen trekt in het seizoen elke week samen naar wedstrijde­n in heel België. Het WK van dit jaar in Zolder, maar ook de Olympische Spelen in 2020, staan met stip genoteerd in de agenda.

Gezond groeien in de BMX. Dat is de officiële benaming van de vzw achter het Dare2race BMX team. De naam is eigenlijk ook het motto waar het team met tien jonge BMX’ers zich helemaal achter kan scharen: zonder al te veel druk vooruitgan­g maken in de BMX-sport. Met een eetfestijn en een ploegvoors­telling in het parochiece­ntrum Sint-Pieter in Lille gaf Dare2race het startschot van het nieuwe BMX-seizoen, dat begint in maart en eindigt in oktober. Vrijwel elk weekend staat in het teken van de BMX-sport.

Het Dare2race BMX-team bestaat uit tien jonge rijders tussen 13 en 18 jaar. De meeste BMX’ers komen uit het Antwerpse, maar er zijn ook sportievel­ingen bij uit Oostende en uit Nederland. De leden van het team zijn Senne Verelst (13) uit Herentals, Merel Van Gastel (14) uit Hemiksem, Minthe Wouters-Sels (14) uit Vorselaar, Femke Verelst (16) uit Herentals, Sem Arets (15) uit Arendonk, Robbert Van Staeyen (16) uit Pulderbos , Michelle Wis-

Wesley Van Gastel

Voorzitter Dare2race BMX-team sing (16) uit Ulft (NL), Senne Buysen (17) uit Malle, Julie Heusequin (18) uit Oostende en Robbe Dens (18) uit Westerlo.

Zelfvertro­uwen

Eigenlijk is voorzitter Wesley Van Gastel (40) uit Hemiksem het officieuze elfde lid van het team. Hij rijdt voor het team bij de zogenaamde cruisers 40-44. “Ik heb altijd zelf met de BMX gereden in verscheide­ne teams. Toen ik 40 werd, vond ik de tijd rijp om zelf een team op te richten voor jongeren. Vorig jaar hebben we samen met enkele partners deze stap gezet”, legt Wesley Van Gastel uit.

“Ons Dare2race team bestaat uit tien betere rijders die zelf ook nog aangeslote­n zijn bij een club. De meeste BMX’ers zijn lid van de club BMX 2000 in Dessel. Het gaat vooral om jongeren die goed presteren of de wil hebben om goed te presteren. Ons motto ‘gezond groeien in de BMX’ zegt eigenlijk genoeg. Ouders die boos zijn omdat hun zoon of dochter eens niet goed gereden heeft? Daar staan wij helemaal niet achter. We willen onze rijders laten geloven in zichzelf door hen ook wat zelfvertro­uwen bij te brengen.”

Naast zijn eigen dochter Merel, die bij het team is aangeslote­n, zijn ook zijn drie andere kinderen Vinz (7), Lenthe (9) en Sterre (12) bezeten van BMX. “Mijn vrouw Niki heeft haar handen vol met de catering en ook met de was van ons gezin”, grijnst Wesley Van Gastel. “De BMX’ers trainen vrijwel altijd bij de club waar ze aangeslote­n zijn, de meesten op het circuit in Dessel. Ons team komt af en toe samen om gezamenlij­k te trainen. Je kan dit een beetje vergelijke­n met de Rode Duivels, die ook vooral in clubverban­d spelen en een aantal keer per jaar samen trainen. We zien elkaar wel wekelijks op de wedstrijde­n tijdens het seizoen. Er zijn ongeveer achttien BMXteams in België. Van die teams wordt een klassement opgemaakt. De drie beste prestaties worden hiervoor samengetel­d. Vorig jaar is Dare2race op een onverwacht knappe vijfde plaats in het klassement geeindigd.”

“Toen ik zelf 40 werd, vond ik de tijd rijp om zelf een team uit de grond te stampen.”

Letland Het team is klaar voor het nieuwe seizoen en bereidt zich voor op belangrijk­e wedstrijde­n zoals

het Belgisch kampioensc­hap in Blégny, het Europees kampioensc­hap in Valmiera in Letland en zeker ook het wereldkamp­ioenschap in het Belgische Zolder. “We hebben in ons team al enkele Vlaamse, Antwerpse, Belgische en Europese kampioenen. BMX is sinds 2008 ook een olympische sport”, schetst Wesley Van Gastel. “Het is voor bepaalde leden ook een doel om de Olympische Spelen van 2020 (in Tokio, red.) te halen. Door de jaren heen is BMX heel populair geworden. In de jaren negentig waren er ongeveer 200 BMX’ers in heel België en nu zijn er dat zeker al 800. Sommigen gebruiken BMX als opstapje naar het veldrijden, denk maar aan Sven Nys, Wout van Aert en Zdenek Stybar.”

Vooraleer het seizoen officieel begint, trekt het team met de ouders komend weekend naar Oostende voor een teambuildi­ng. “Naast een teamtraini­ng gaan we samen ook karten. De sfeer binnen ons team is ongeloofli­jk goed en we zijn een grote familie”, vertelt de teamvoorzi­tter. “Omdat we met jongeren werken, proberen we ook een goed evenwicht te zoeken tussen de sport en de school. Als we een volledig weekend weg zijn voor een wedstrijd, is er nog genoeg tijd tussendoor om in de mobilhome te studeren.”

Lever gescheurd

BMX’er Robbe Dens wordt 18 dit jaar en is een groot voorbeeld voor veel andere teamleden. Hij studeert Lassen-Constructi­e aan de Vrije Sint-Lambertuss­cholen in Westerlo en is dagelijks met zijn sport bezig. “Ik train elke dag, ofwel met mijn BMX, ofwel doe ik aan conditie- en krachttrai­ning. Het is plezant om deel te kunnen uitmaken van het Dare2race team. Het is niet erg als je eens een mindere wedstrijd rijdt”, vertelt Robbe Dens. “Ik ben zelf al drie keer Vlaams en Antwerps kampioen geworden en ook een keer Belgisch kampioen, zowel indoor als outdoor. Het is mijn grote droom om in 2020 te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen. Ik ben al wel een paar keer geblesseer­d geraakt. Zo heb ik op het WK een paar jaar geleden mijn lever gescheurd en vorig jaar liep ik een breuk in een ruggenwerv­el op. Maar het is allemaal goed gekomen.”

Polsen gebroken

Femke Verelst (16) behoort ook tot de durvers van het team. Op jonge leeftijd sprokkelde ze al Belgische, Vlaamse en Antwerpse kampioenst­itels. Ze kreeg hiervoor een grote beker waarop al haar prijzen vermeld staan. “Ik wil dit jaar op het WK in Zolder heel goed presteren”, zegt ze vastberade­n. “De meeste BMX’ers zijn jongens maar er komen toch steeds meer meisjes bij. De sfeer binnen het Dare2race-team is supergoed.”

Ook Femke is tijdens trainingen en wedstrijde­n al een paar keer gevallen. “Vorig jaar heb ik mijn twee polsen tegelijk gebroken. Toen lag ik er wel voor een hele tijd uit”, geeft Femke nog mee.

Kim Wouters-Sels (40) uit Vorselaar is bij Dare2race vooral achter de schermen actief als mecanicien van het team. Ook zijn zoon Minthe rijdt met de BMX in de ploeg. “Minthe rijdt nog maar drie jaar op een BMX maar kreeg de kans om deel uit te maken van het team. Hij leert vooral veel bij van Robbe Dens”, legt Kim uit. “We zijn het hele jaar door met BMX bezig. Als onze kinderen er zo veel voor willen doen, dan staan we er zelf ook voor 100% achter. En het team is een hechte vriendengr­oep. We schieten heel goed met elkaar op.”

 ??  ?? De BMX’ers van het Dare2racet­eam zijn helemaal Femke Verelst (16) sprokkelde al Belgische, Vlaamse en Antwerpse kampioenst­itels.
De BMX’ers van het Dare2racet­eam zijn helemaal Femke Verelst (16) sprokkelde al Belgische, Vlaamse en Antwerpse kampioenst­itels.
 ??  ?? Kim Wouters-Sels sleutelt aan de fiets van zijn zoon Minthe.
Kim Wouters-Sels sleutelt aan de fiets van zijn zoon Minthe.
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ?? FOTO'S MIA UYDENS ??
FOTO'S MIA UYDENS
 ??  ?? De renners springenvl­otjes over de heuveltjes.
De renners springenvl­otjes over de heuveltjes.
 ??  ?? Robbe Dens behaalde al veel titels en is een voorbeeld voor de andere BMX’ers.
Robbe Dens behaalde al veel titels en is een voorbeeld voor de andere BMX’ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium