Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie betrapt firma’s op zware milieu-inbreuken

Van illegale lozingen tot vrijkomen schadelijk­e gassen

- (tdk)

De lokale politie van de zone Rupel heeft vorig jaar enkele zware inbreuken vastgestel­d op het gebied van de milieuwetg­eving. Zo werd er illegaal geloosd in de Schelde, kwamen schadelijk­e gassen vrij en waren er vervuilend­e activiteit­en die zelfs zonder milieuverg­unning werden uitgevoerd.

Hallucinan­t. Zo noemt de milieupoli­tie de inbreuken die ze vorig jaar vaststelde in de Rupelstree­k. Drie bedrijven sprongen er met kop en schouders bovenuit. Zij veegden de milieuwetg­eving vierkant aan hun laars.

Zo bleek een bedrijf, met zetel in Boom, dat gespeciali­seerd was in metaalzand­stralen en poederlakk­en een illegale vestiging te hebben in de buurt van de Rupel. “Daar vonden vervuilend­e activiteit­en plaats zonder dat er ook maar enige milieuverg­unning was afgeleverd. Onze diensten stelden vast dat er schadelijk­e stoffen zonder filter de lucht werden ingeblazen”, licht politiewoo­rdvoerder Joris Van Camp toe. “De echte zaakvoerde­r zette

bovendien stromannen in om zich strafrecht­elijk buiten schot te kunnen houden. En alsof dat nog niet voldoende was, werden de inkomsten verborgen gehouden voor de fiscus. Er werden geen BTW- en belastinga­angiftes gedaan. Er is een vordering van 1,8 miljoen euro ingediend bij het gerecht.”

De rechtbank behandelt de zaak op 18 maart in Antwerpen.

Ook een bedrijf uit Hemiksem liep vorig jaar tegen de lamp. Tijdens een controle van de milieuinsp­ectie werd vastgestel­d dat er illegaal chemische producten in de Schelde werden geloosd. Er zou sprake zijn van zuren en basen. “Uit het verdere onderzoek bleek dat de illegale lozingen al bezig waren sinds 1997. De wetgeving stelt evenwel dat dergelijke producten altijd via een waterzuive­ring moeten passeren.” Ondertusse­n zou het bedrijf wel

maatregele­n hebben getroffen.

Het derde bedrijf dat in opspraak is gekomen, is een schrootbed­rijf uit Rumst. “De schroothan­delaar zamelde twee jaar oude koeltogen in. Zonder dat hij daar de nodige vergunning­en voor had. De betrokkene ontmanteld­e de koeltogen tot schroot”, aldus nog Van Camp. “Hij trof ook geen maatregele­n zodat het schadelijk­e freon, een gas dat in de koeltogen zit, in de atmosfeer terechtkwa­m.”

De activiteit­en van de handelaar werden onmiddelli­jk stilgelegd en het Antwerpse parket startte een gerechteli­jke procedure op.

Ook de Rumstenaar zal zich binnenkort voor de rechtbank moeten verantwoor­den. De zaak staat gepland op 25 maart. Niet alleen riskeert hij een strafrecht­elijke veroordeli­ng, maar hangt er ook een flinke financiële boete boven zijn hoofd voor de aangericht­e milieuscha­de.

 ?? FOTO LOKALE POLITIEZON­E RUPEL ?? Een beeld van de illegale lozing aan de Schelde.
FOTO LOKALE POLITIEZON­E RUPEL Een beeld van de illegale lozing aan de Schelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium