Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen wil de Roemeense, behalve Roemenië zelf

Protest tegen aanstellin­g bij Europese fraudedien­st omdat kandidate in eigen land te veel politici aanklaagde

- PETER MIJLEMANS

Vanaf volgend jaar zullen 22 van de 27 resterende Europese lidstaten te maken krijgen met een overkoepel­end Europees openbaar ministerie. Dat zal zich vastbijten in fraude met Europees geld, waardoor in tien jaar liefst 6 miljard euro in verkeerde handen viel. Alle deelnemend­e lidstaten zijn het erover eens dat die nieuwe dienst geleid moet worden door de Roemeense Laura Codruta Kövesi. Behalve haar eigen land. Dat vreest dat ze haar werk veel te goed zal doen.

Unanimitei­t is een zeldzaam goed binnen de EU. Maar nu geen gebekvecht: een groep rechters en openbare aanklagers uit 21 landen is het erover eens dat Kövesi veruit de beste papieren heeft. Alleen het 22ste land, Roemenië, is het daar niet mee eens. De Roemenen zijn hun landgenote liever kwijt dan rijk, en huiveren om haar nog meer macht te geven. Want ze aarzelt niet om die te gebruiken.

Lange tijd stond juriste Laura Kövesi (45) in haar thuisland aan het hoofd van DNA, de Roemeense anticorrup­tiedienst. Met groot succes: duizenden ambtenaren, zakenlui en politici werden aangeklaag­d en veroordeel­d voor gesjoemel met overheidsg­eld, machtsmisb­ruik en vriendjesp­olitiek. In haar speurtocht naar fraude spaarde Kövesi niemand: ministers, parlements­leden noch burgemeest­ers. Zelfs expremier Victor Ponta werd door haar beschuldig­d van omkoping, fraude en belastingo­ntduiking.

Haar belangrijk­ste scalp was die van Liviu Dragnea, een van de belangrijk­ste politici van het land en voorzitter van de sociaaldem­ocraten. Zeven jaar lang had hij twee partijlede­n een overheidsl­oon laten uitbetalen zonder dat ze werkten. Hij werd veroordeel­d tot 3,5 jaar effectief, maar ging meteen in beroep.

Een maand na de veroordeli­ng van Dragnea werd Kövesi op staande voet ontslagen. De reden was volgens de minister van Justitie simpel. Ze had het land internatio­nale schade toegebrach­t door de aandacht te vestigen op het fraudeprob­leem in Roemenië.

Uitwissen

De Roemeense regering zet nu alles op alles om het werk van Kövesi uit te wissen. Kosten noch moeite worden gespaard om de elite van het land te laten ontsnappen aan vervolging. Zo wordt aan een wet gewerkt die het mogelijk moet maken dat iedereen die sinds 2014 aangeklaag­d werd voor omkoping, die beslissing kan aanvechten. Op die manier zou de weg naar amnestie openliggen. Tegelijker­tijd wordt geprobeerd om de onafhankel­ijkheid van het agentschap af te bouwen en DNA meer onder politiek toezicht te krijgen. Nochtans werd het bureau net opgericht om de sceptici uit andere EU-landen te tonen dat fraudebest­rijding in Roemenië bijzonder ernstig werd genomen. Want het was duidelijk dat het land een probleem had: corruptie was op alle niveaus een courante praktijk. Zelfs de wachtlijst­en in ziekenhuiz­en konden worden omzeild, net zoals je door wat extra geld te betalen je kind kon inschrijve­n in een betere school. In

2015 ontdekte antifraude­dienst

DNA voor liefst

431 miljoen aan steekpenni­ngen. En door het terugdraai­en van Kövesi’s werk, lijkt Roemenië weer dezelfde kant uit te gaan.

Met de kritiek op Kövesi staat Roemenië geisoleerd in de EU. In andere lidstaten wordt de fraudejaag­ster bejubeld en gelauwerd. Voor haar geleverde werk en vooral haar moed om rang noch stand te sparen, kreeg Kövesi al meerdere internatio­nale onderschei­dingen.

Toch verloopt haar benoeming niet zonder slag of stoot. Want als het aan haar thuisland ligt, mag ze fluiten naar de job. En dat is redelijk ongezien in Europa. Nog nooit heeft een lidstaat geprobeerd om een landgenoot te saboteren in de strijd om een topjob.

Het protest is trouwens het domste wat de Roemeense regering kon doen. Er is geen unanimitei­t nodig onder de ministers van Justitie die de benoeming moeten bekrachtig­en. Roemenië staat moederziel alleen in zijn strijd. Het land lijkt gedoemd de benoeming te zullen moeten slikken. En door de zinloze strijd heeft Roemenië er vooral voor gezorgd dat de rest van Europa weer bijzonder sceptisch kijkt naar wat er zich in die lidstaat afspeelt. Voor sommige parlements­leden is het zelfs de aanleiding om openlijk te vragen naar strafproce­dures om het land weer op het goede pad te krijgen.

 ?? BELGAIMAGE FOTO ?? Laura Kövesi kreeg 21 van de 22 landen achter zich, enkel haar eigen Roemenië wil haar boycotten.
BELGAIMAGE FOTO Laura Kövesi kreeg 21 van de 22 landen achter zich, enkel haar eigen Roemenië wil haar boycotten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium