Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duitsland arresteert Syrische folteraars

Verdachten hadden hand in 2000 martelinge­n en moorden

- NINA BERNAERTS

Duitsland is erin geslaagd om twee Syriërs te arresteren die verdacht worden van foltering. Als het tot een rechtszaak komt, dan zou het de eerste keer zijn dat hooggeplaa­tste medewerker­s van het Assad-regime zich moeten verantwoor­den. Ook in Frankrijk werd een Syriër gearrestee­rd.

Het is dinsdag wanneer de federale politie in Berlijn en Karlsruhe twee mannen arresteren. Het gaat om Anwar R. (56) en Eyad A. (42). Anwar zou een onderzoeks­cel hebben geleid binnen de Syrische inlichting­endienst. Eyad A. zou dan weer hoofd geweest zijn van een arrestatie­team, gespeciali­seerd in het oppakken van politieke tegenstand­ers en deserteurs die op hun beurt naar folteraars werden gestuurd in Damascus.

De twee mannen zouden vooral in 2011 en 2012 actief zijn geweest, aan het begin van de Syrische revolutie. Ze zouden later ontslag hebben genomen, gevlucht zijn en in Duitsland asiel hebben aangevraag­d.

Anwar R. wordt beschuldig­d van medeplicht­igheid bij vier martelinge­n, hij zou als opdrachtge­ver gediend hebben. Eyad A. zou betrokken zijn geweest bij de marteling van tweeduizen­d mensen en twee moorden. De onderzoeke­rs hebben verklaring­en van getuigen die de voormalige geheime agenten aanklagen. Ook in Frankrijk werd een Syriër opgepakt. Het zou gaan om een gecoördine­erde actie met het Franse gerecht.

‘Caesar’-getuigenis­sen

De systematis­che foltering en moorden door Syrische regeringss­trijdkrach­ten is goed gedocument­eerd door een groot aantal rapporten van voormalige gevangenen en mensenrech­tenorganis­aties. De meest gekende getuigenis is die van ‘Caesar’, een voormalig lid van de Syrische militaire politie. De man vluchtte in 2013 uit Syrië en nam enkele ophefmaken­de foto’s van duizenden lichamen in de gevangenis­sen van het Assad-regime mee. Gebaseerd op de foto’s en de getuigenis­sen loopt een internatio­naal aanhouding­sbevel tegen Jamil Hassan, het hoofd van de beruchte inlichting­endienst. Het Duitse Federale Parket onderzoekt ondertusse­n nog meer dan 25 andere Assad-handlanger­s. De organisati­e die de slachtoffe­rs begeleidt, ECCHR, noemt de arrestatie een stap in de goede richting.

In thuisland Syrië zelf wordt het regime enkel maar populairde­r. Assad krijgt ondertusse­n ook steun van buurland Rusland. Zelfs de Engelse minister van Buitenland­se Zaken zegt dat het Westen stilaan Assad als Syrische leider moeten aanvaarden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium