Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Shell investeert ook in vliegertec­hnologie

Maar klimaatinv­esteringen van olie-industrie blijven marginaal

- PASCAL SERTYN

Stroom produceren door toertjes te vliegen. Dat is het idee achter Makani, het concern waarin nu ook olieen gasbedrijf Shell geld gaat pompen. Maar de investerin­gen van de olieindust­rie in hernieuwba­re energie blijven voorlopig peanuts in vergelijki­ng met het geld dat ze investeert in olie- en gasproduct­ie.

In Nederland zit Shell momenteel in nauwe schoentjes. Daar heeft een brede coalitie van milieuorga­nisaties zich deze week geschaard achter een verzoek aan de rechter om de Brits-Nederlands­e oliereus te veroordele­n voor het aanrichten van wereldwijd­e klimaatsch­ade. Tegelijk raakte bekend dat het bedrijf een belang heeft genomen in Makani, een jong Amerikaans bedrijf dat via vliegertec­hnologie elektricit­eit wil opwekken.

Makani, ontstaan in de schoot van Alphabet, het moederbedr­ijf van Google, heeft al een prototype klaar van een vleugel waarop acht propellers zijn bevestigd. Hoe kan die elektricit­eit produceren? Door de ‘vlieger’ via een kabel op te laten, waarna die in de lucht zelfstandi­g rondjes vliegt. Dat levert stroom op, die via de kabel terug naar de grond gaat.

Shell is niet de enige olie- en gasmaatsch­appij die in de kijker loopt met investerin­gen in hernieuwba­re energie. In Denemarken transforme­erde het staatsolie­bedrijf Dong zelfs tot een van ’s werelds grootste bouwers en uitbaters van windenergi­eparken op zee: Orsted.

Het valt op: vooral Europese concerns doen wat moeite. Een van de koplopers is de Franse oliegroep Total. Tegen 2023 wil die wereldwijd een elektricit­eitscapaci­teit van 10 gigawatt beheren, in een combinatie van zonne- en windenergi­e en waterkrach­t, aangevuld met gascentral­es. Ter vergelijki­ng: de totale Belgische capaciteit schommelt rond 19 gigawatt, hernieuwba­re energie incluis.

Shell belooft jaarlijks tussen 5 en 6 procent van zijn totale investerin­gsbudget – tussen 25 en 30 miljard dollar – aan groene investerin­gen te besteden. Makani was trouwens al de tweede vliegerinv­estering, na Kite Power Systems. Shell doet voorts volop mee aan aanbestedi­ngen voor windenergi­eparken op zee en is een van de kandidaten om het Nederlands­e hernieuwba­reenergieb­edrijf Eneco over te nemen. Bij het Noorse Equinor ligt de lat nog een stuk hoger. Het wil op termijn 15 tot 20 procent van zijn investerin­gen voorbehoud­en voor groene-energiepro­jecten.

Greenwashi­ng

Toch zijn de klimaatinv­esteringen van de oliebedrij­ven nog altijd klein bier vergeleken met het geld dat ze in hun olie- en gasproduct­ie blijven pompen. Alle beursgenot­eerde maatschapp­ijen reserveerd­en vorig jaar 1,3 procent van hun totale investerin­gsbudget voor propere energie, bleek uit een rapport van een Brits onderzoeks­bureau.

Want het geloof dat olie nog lang een grote en onontbeerl­ijke energiebro­n zal zijn, blijft zeer groot. Bovendien is er tot op vandaag veel meer winst te maken met de productie en verkoop van olie en aardgas dan met hernieuwba­re energie, is te horen bij de olie-industrie. Het voedt bij de critici het wantrouwen dat investerin­gen in groene energie niet veel meer zijn dan greenwashi­ng.

 ?? FOTO MAKANI ?? Makani wekt stroom op via vliegertec­hnologie.
FOTO MAKANI Makani wekt stroom op via vliegertec­hnologie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium