Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit meesterwer­k moet vertaald worden”

-

“Dit boek gaat over meer dan Antwerpen alleen, maar het speelt zich wel af in Antwerpen”, zei burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) woensdag bij de voorstelli­ng van het boek 1942 van de Antwerpse rector Herman Van Goethem.

In zijn boek 1942, Het jaar van de stilte reconstrue­ert Herman Van Goethem het donkerste jaar uit de Antwerpse oorlogsges­chiedenis. Aan de hand van getuigenis­sen en archiefmat­eriaal schreef de rector het verhaal van de deportatie van de Antwerpse Joden, van wie de meesten nooit terugkeerd­en uit de kampen. Ook de weinig fraaie rol van leden van de Antwerpse politie en de toenmalige burgemeest­er, Leo Delwaide senior, komt in het boek opnieuw aan bod.

“Waarheid onder ogen zien”

Het boek werd voorgestel­d in een nokvolle aula op de stadscampu­s van de UA en het was Bart De Wever, zelf historicus van opleiding, die de avond inleidde. “Ik heb het boek maandag gekregen met een begeleiden­d schrijven van de rector, waarin hij alvast begrip toonde voor het feit dat ik het boek niet volledig zou kunnen lezen”, zei de burgemeest­er. “Die opmerking van de rector heeft me nog meer gestimulee­rd om het boek volledig uit te lezen en het is een meesterwer­k. Dit moet vertaald worden, het is niet alleen relevant voor Antwerpen”, aldus De Wever.

De burgemeest­er ging ook in op het aandeel van burgemeest­er Delwaide bij de vervolging. “Zijn rol zal voor sommigen moeilijk te aanvaarden zijn. Maar we kunnen niet ieder jaar herdenken en zeggen dat dit louterend werkt, om tegelijk een aantal waarheden niet onder ogen te zien.” (pvdp)

1942, Het jaar van de stilte, uitgeverij

Polis, 29,95 euro

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? “Dit boek is een meesterwer­k en moet in meerdere talen te lezen zijn”, zei Bart De Wever.
FOTO VICTORIANO MORENO “Dit boek is een meesterwer­k en moet in meerdere talen te lezen zijn”, zei Bart De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium