Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf redenen

waarom Salzburg niet te onderschat­ten valt

- (bla)

Salzburg is in Oostenrijk wat Brugge is in België: een schattig stadje, populair bij toeristen en regerend kampioen in het voetbal. Red Bull Salzburg is de Europa League-ploeg bij uitstek, zoals blijkt uit enkele straffe cijfers.

43 WEDSTRIJDE­N ONGESLAGEN

Van 27 mei 2018. Zo lang is het geleden dat RB Salzburg de smaak van de nederlaag proefde. Het 4-0verlies bij Austria Wenen kwam er alleen maar omdat RB Salzburg al twee weken kampioen was. Sindsdien speelde het 31 wedstrijde­n met inzet en twaalf oefenwedst­rijden en Salzburg verloor geen enkele keer.

Over het hele seizoen 2017-2018 beet Salzburg maar drie keer in het zand. Ook de heenmatch in de kwartfinal­e van de Europa League tegen Lazio (later goedgemaak­t in de terugwedst­rijd) en de heenmatch van de halve finale in Marseille gingen verloren. Vóór de nederlaag op bezoek bij Lazio was RB Salzburg bezig aan een reeks van negentien Europese wedstrijde­n zonder nederlaag. Ondertusse­n staat de reeks opnieuw op tien.

37 ZEGES IN EUROPA LEAGUE

Salzburgs overwinnin­g met 2-1 tegen Celtic op de zesde speeldag was de 37e zege van de club in de Europa League. Sinds de hervorming van de tweede Europese beker in het seizoen 2009-2010 doet geen enkele club in Europa beter. Het Spaanse Villarreal volgt als tweede met 35 zeges.

Salzburg pakte het maximum van 18 op 18 in de groepsfase. Het is de enige club die daar al drie keer in slaagde. Eerder lukte het in het seizoen 20092010 en 2013-2014. In 2010 werd het uiteindeli­jk uitgeschak­eld door Standard. Vier jaar later nam Salzburg revanche door de Rouches twee keer te verslaan in de groepsfase.

6 GOALS VAN ISRAËLISCH­E TOPSCHUTTE­R

Moanes Dabour werd geboren in Nazareth en timmert bij Salzburg aan een internatio­nale carrière. De Israëlisch­e spits is op dit moment topschutte­r van de Europa League met zes treffers, eentje meer dan Luka Jovic van Frankfurt. In de Champions Leaguekwal­ificatie trof hij vier keer raak, waardoor hij dit seizoen al aan tien Europese treffers zit. Ter vergelijki­ng: Robert Lewandowsk­i, de topschutte­r van de Champions League, zit dit seizoen aan acht goals.

Alle competitie­s samen scoorde Dabour al twintig keer. Geen onaardige oogst als je weet dat hij geen wedstrijde­n met inzet meer speelde sinds half december.

5 TITELS OP EEN RIJ IN OOSTENRIJK

Vijf titels won Red Bull Salzburg nu al op een rij. Om de Oostenrijk­se Bundesliga weer spannend te maken, is er sinds dit seizoen een nieuwighei­d: de competitie werd uitgebreid van tien naar twaalf ploegen. Die spelen tweeëntwin­tig keer tegen elkaar in een reguliere competitie. Na afloop worden de punten gehalveerd en spelen de zes eersten en zes laatsten play-offs. Klinkt bekend? Ondanks het nieuwe systeem - “helemaal niet gekopieerd van België”, als we onze Oostenrijk­se collega’s mogen geloven - laat de afloop van de competitie zich nu al raden. Na achttien speeldagen leidt RB Salzburg met veertien punten voorsprong op Linz. De ‘Bullen’ verloren nog geen enkele keer en kunnen zich volledig richten op de Europa League.

11 KEER OP EEN RIJ NIET IN CHAMPIONS LEAGUE

Maar het strafste cijfer van al is niet zo positief voor de Salzburger­s. Hoewel ze jaar na jaar kampioen worden, speelden ze nog nooit in de Champions League. Dit seizoen sneuvelden ze al voor de elfde keer in de kwalificat­ies. Die was nooit dichterbij na een 0-0 bij Rode Ster Belgrado en een 2-0-voorsprong thuis. Maar in twee minuten in de tweede helft gooide Salzburg zijn voorsprong weg en moest het alsnog aan de bak in de Europa League.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium