Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kringwinke­ls geven bosbrosser­s 20% korting

- DOMINIQUE PIEDFORT

Studenten die spijbelen voor het klimaat krijgen een korting in de acht Antwerpse filialen van De Kringwinke­l. “Want tweedehand­s kopen is goed voor het klimaat”, zegt woordvoers­ter Louise Vrints. De bosbrosser­s krijgen korting als ze een selfie kunnen tonen, genomen op een klimaatbet­oging.

“Het idee is heel spontaan ontstaan. Toen het nieuws over de betogingen van de scholieren bleef binnenstro­men, vonden we bij De Kringwinke­l Antwerpen dat we hier als milieubedr­ijf iets mee moesten doen”, vertelt Louise Vrints. “Maar hoe konden we dat concreet maken? Eerst dachten we aan het uitdelen van doeken, oude dekens en verf in het Centraal Station. Zo konden de scholieren spandoeken maken. Dat idee hebben we laten varen. Ik denk dat we deze jongeren vooral helpen door ervoor te zorgen dat ze hun kleding en spullen alvast op een duurzame manier kunnen aankopen, vandaar dat we hen een korting van 20% aanbieden.”

De actie start vandaag, donderdag, en loopt tot en met 8 maart, vlak voor de Retrodag van 9 maart. Het initiatief blijft voorlopig beperkt tot de acht filialen in Antwerpen. “We hopen dat alle filialen dit initiatief volgen. Ik heb ook het gevoel dat de jongeren zich hierdoor gesteund voelen.”

“Alsmaar hipper”

Woensdagna­middag vielen er helaas weinig of geen jongeren te bespeuren in de winkel in de Vosstraat in Deurne. Vormen jongeren wel het doelpublie­k van De Kringwinke­l? “We hebben sowieso een vast publiek. Dat zijn niet alleen mensen die prijsbewus­t kopen of begaan zijn met het milieu”, zegt Louise Vrints. “Daar zitten ook veel schattenja­gers tussen. En we merken dat steeds meer jongeren de weg naar de kringloopw­inkel vinden. Onze winkels worden alsmaar hipper. We hopen wel dat we nog meer jongeren kunnen vinden. We weten niet wat we van deze actie moeten verwachten. Ik verwacht geen stormloop. Misschien zal het traag op gang komen. De korting geldt trouwens voor alle producten, niet alleen voor de kleren.”

Flo Creten juicht de actie alvast toe. Ze loopt school in Pius X in Wilrijk en woont in Mortsel. Mortsel ligt niet zo ver van De Kringwinke­l in de Vosstraat, die grenst aan de luchthaven van Deurne. “Ik vind het een goed idee. Ik denk dat het dubbel werkt. Het geeft een voordeel aan de scholieren. En het is goed voor de werking van De Kringwin- kel. Zelf ga ik ook vaak naar tweedehand­swinkels.

In Antwerpen zijn dat bijvoorbee­ld Think Twice, Episode en Opnieuw & Co. Je kunt er toffe spullen goedkoop vinden en het is beter voor het milieu. Naar de klimaatbet­oging ben ik nog maar één keer geweest. Donderdag is helaas een slechte dag voor de vakken die ik op Pius X volg. Op andere dagen zou ik zeker deelnemen. En naar De Kringwinke­l wil ik nu ook meer komen.”

Louise Vrints De Kringwinke­l “De korting geldt trouwens voor alle producten, niet alleen voor de kleren.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS FOTO DIRK KERSTENS ?? Flo Creeten oefentalva­st haar selfie in. “Tweedehand­s kopen is sowieso beter voor hetmilieu.”
FOTO DIRK KERSTENS FOTO DIRK KERSTENS Flo Creeten oefentalva­st haar selfie in. “Tweedehand­s kopen is sowieso beter voor hetmilieu.”
 ??  ?? Louise Vrints bij De Kringwinke­l in Deurne: “We vonden dat we als milieubedr­ijf iets met de betogingen moesten doen.”
Louise Vrints bij De Kringwinke­l in Deurne: “We vonden dat we als milieubedr­ijf iets met de betogingen moesten doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium