Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steven Van Herreweghe ontmoet Meneer de Uil

Steven Van Herreweghe vist opnieuw parels uit het VRT-archief

-

Guy Verhofstad­t of Erik Van Looy: het is moeilijk te zeggen wie zich het meest zorgen moet maken over het feit dat Steven Van Herreweghe (41) opnieuw in het VRT-archief is gedoken voor een tweede seizoen van Van Algemeen

Nut. “Eén beeldfragm­ent blijft sowieso achter slot en grendel.”

“Nooit meer.” Liberaal politicus Guy Verhofstad­t leek een peperdure eed te zweren nadat hij zich in 1982 had laten verleiden tot een gastrol in het satirische programma Kurt & co van Kurt Van Eeghem. Dat Verhofstad­t woord hield, bewijst dat het fragment wel heel gênant moet zijn geweest. Zo gênant dat Steven Van Herreweghe het voor ons vanonder het stof haalt in het tweede seizoen van Van Algemeen Nut.

“Van Eeghem nodigde in Kurt &

co geloofwaar­dige mensen uit die toestemden om heel even een totaal andere rol aan te nemen, om zichzelf wat te relativere­n. In een kerstspeci­al waren bijna alle partijvoor­zitters present: een zeer jonge Guy Verhofstad­t van de PVV, Karel Van Miert voor de SP, Vic Anciaux voor de VU. Frank Swaelen van de CVP was de verstandig­ste: hij bedankte voor de uitnodigin­g (lacht).”

“Guy Verhofstad­t heeft toen zo’n schrik gepakt dat hij nooit meer in een amusements­programma is opgedoken. Het was een van de eerste keren dat politici in dat soort programma’s opdraafden. Nu schrikt niemand nog van Bart De Wever in een pandapak, maar toen was dat echt nieuw. We hebben Guy Verhofstad­t uitgenodig­d om het fragment de komende weken toe te lichten. Laten we zeggen dat er toenaderin­g is (lacht).”

Studio Ket

Erik Van Looy krijgt in een van de komende aflevering­en dan weer beelden te zien uit het filmprogra­mma Première, met een behoorlijk absurd interview met acteur Warren Beatty. “Erik was pas afgestudee­rd aan de filmschool en brandde van ambitie. Hij wou dolgraag ernstig genomen worden als filmkenner en overdonder­de Warren Beatty zo met zijn kennis dat Beatty zélf niet meer kon volgen.”

Als dat VRT-archief dan toch zo onuitputte­lijk is, moeten er ongetwijfe­ld ook heel wat fragmenten met Steven Van Herreweghe zelf in zitten? “Dat klopt. Mijn carrière bij de openbare omroep is begonnen bij Ketnet, waar ik samen met Peter Van de Veire het programma

Studio Ket maakte. De openbare omroep wou al langer een jeugdjourn­aal in het leven roepen, maar we mochten met onze reportages gerust tegen een aantal schenen schoppen: het kon niet zijn dat ministers bij ons zomaar hun gebruikeli­jke praatje konden afsteken.”

“Die rebelse opdracht hebben Peter en ik trouw ingevuld. Peter maakte een reportage waarin hij Samson van Gert vermoordde: dat bleek niet de slimste zet. Ik bezocht dan weer een winkel voor priesters. Mijn kwinkslage­n waren blijkbaar zo talrijk dat de volledige katholieke Kerk zich tegen mij en Ketnet keerde. Het was 1998, toch ook geen eeuwigheid geleden, maar onze reportages hebben wel geleid tot het einde van Studio Ket. Daarom laten we het fragment op- nieuw zien, om eens na te gaan wat er die dag misliep.”

Eén programma mag voor Steven Van Herreweghe netjes in het rijke VRT-archief blijven: Alle Maten, een komische jeugdreeks uit 1998 die zich afspeelde in een lingeriewi­nkel. “Op de openbare omroep was ik de grote Vincent Rouffaer tegen het lijf gelopen, regisseur van de iconische reeks De Collega’s. Ik zei hem: als je nog eens een reeks maakt, wil ik wel meedoen. Waarop ik enige tijd later telefoon kreeg: of ik wou meedoen in een nieuwe sitcom, een zoveelste poging om op zaterdagav­ond het succes van FC De Kampioenen te evenaren. Ze zochten nog een lief voor de dochter van de lingeriewi­nkel, dus zie je mij in een paar aflevering­en studeren in de keuken en zoenen met de dochter. De reeks was een gigantisch­e flop. Ze zal wel in het archief zitten, maar ik heb er niet naar gezocht en dat ga ik voorlopig zo houden.”

TOM DE LEUR

Van Algemeen Nut, om 20.35u

op Eén

 ??  ??
 ?? FOTO'S VRT ?? Steven Van Herreweghe diept ook oude beelden van zichzelf op inVan Algemeen Nut,maar die ene sitcom blijft stof vergaren.
FOTO'S VRT Steven Van Herreweghe diept ook oude beelden van zichzelf op inVan Algemeen Nut,maar die ene sitcom blijft stof vergaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium