Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsster Danielle werd meerdere keren met mes gestoken: “Ik heb gevochten voor mijn leven”

Fietsster getuigt hoe Mohamed E.O. haar in Mechelen te lijf ging en hoe de politie haar leven heeft gered

-

De fietsster die dinsdagoch­tend door Mohamed E.O. uit Mechelen werd aangevalle­n en neergestok­en, voor die door de politie werd doodgescho­ten, is emotioneel zwaar getroffen door wat haar overkomen is. “Ik heb de dood in de ogen gekeken. Ik heb mijn leven te danken aan de reactie van de politie. Anders had hij mij blijven steken tot ik dood was”, vertelt ze.

Danielle Stevens (50), een alleenstaa­nde moeder van vier kinderen, was dinsdagoch­tend naar de dokter en apotheker geweest. Nadien wilde ze nog boodschapp­en doen in de Spar-supermarkt op de Tervuurses­teenweg in Mechelen, op amper een kilometer van haar woning.

“Toen ik onderweg was, zag ik twee politiewag­ens naderen. Een van die combi’s reed zigzaggend en stopte ineens. Op dat ogenblik sprong er een man van tussen twee geparkeerd­e auto’s op het fietspad. Hij liep mijn richting uit. Hij kwam, met twee messen in de hand, op mij afgestapt. Ik kon niet meer weg. Toen is hij beginnen te steken”, reconstrue­ert de vrouw met bevende stem wat ze dinsdag meemaakte.

“Hij stak met de messen in mijn gezicht, in mijn lip, in mijn hals. Ik heb me laten vallen en ben beginnen stampen. Ik heb voor mijn leven gevochten, want hij bleef uithalen.”

Met getrokken wapens

De toegesneld­e politieman­nen zagen wat er gebeurde en grepen in om de dolle man te proberen stoppen. “Ze kwamen met getrokken wapens op ons afgelopen. Klaar om hem uit te schakelen. Wat er dan juist is gebeurd, is voor mij onduidelij­k, maar ik zag vlakbij mij een politieman knielen. Er werd van alles geroepen naar die kerel en luttele ogenblikke­n later werd er ook geschoten.”

Danielle bloedde hevig en is geholpen door een zorgkundig­e die net in een woning in de buurt was. “Zij heeft mij de eerste zorgen toegediend in het portaal van een woning. Ze drukte de wonden zo goed ze kon dicht, in afwachting van de komst van de ziekenwage­n.”

In het ziekenhuis werden de diepe steekwonde­n gehecht. Daar werd ook duidelijk dat de man op een haar na de hoofdslaga­der van de vrouw heeft gemist. Ze mocht het ziekenhuis ’s avonds al verlaten. “Maar de film van wat er allemaal gebeurd was, bleef zich in mijn hoofd afspelen. Wat ik heb meegemaakt, is pure waanzin. Die man heeft helemaal niks gezegd. Ik kende hem ook niet. Hij is op mij afgelopen en begon te steken. Steken om te doden. Hij wilde mij echt dood en ik heb ook gedacht dat het met mij afgelopen was.”

Politie “Mijn geluk was dat de politie al opgeroepen was voor wat hij al had aangericht (de steekparti­j in zijn appartemen­t en de mensen

die hij in de Spar had bedreigd, red.). Daarom waren ze al op de Tervuurses­teenweg aanwezig om hem te zoeken. Daardoor hebben ze hem kunnen stoppen. Ik heb mijn leven echt aan de politie te danken. Twee minuutjes later en het was voor mij wellicht fataal afgelopen.”

De hele zaak heeft een diepe indruk nagelaten op Danielle. “De schrik zit er enorm in bij mij. Ik durf de straat niet meer alleen op. Met de fiets rijden zit er niet meer in. Dat durf ik niet. Gelukkig kan ik op mijn oudste dochter rekenen om me overal naartoe te brengen.”

Danielle Stevens Slachtoffe­r “Hij is op mij afgelopen en is beginnen steken. Steken om te doden.”

 ??  ?? De plaats waar Danielle werd aangevalle­n werd hermetisch afgesloten. Rechts: Mohamed E.O.
De plaats waar Danielle werd aangevalle­n werd hermetisch afgesloten. Rechts: Mohamed E.O.
 ?? FOTO'S OLIVIER MATTHYS EN RR ??
FOTO'S OLIVIER MATTHYS EN RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium