Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aangiftes, boetes en waterfactu­ur: alles in 1 mailbox

Overheid digitalise­ert communicat­ie met de burger

- CHRISTOF WILLOCX

Het federale parlement keurt vandaag een wet goed waardoor overheidsd­ocumenten in dezelfde digitale mailbox kunnen terechtkom­en als uw elektricit­eits- of waterfactu­ur. “We willen zo weinig mogelijk brieven versturen naar de burgers”, zegt federaal minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open Vld). “Verkeersbo­etes zullen binnenkort bijvoorbee­ld altijd digitaal worden verstuurd, als de burger dat wil.” U moet zich wel registrere­n en het betekent niet dat de papieren versie volledig verdwijnt.

Verkeersbo­etes, het aanslagbil­jet voor de belastinge­n of een bouwvergun­ning: liefst bezorgt de overheid u al haar documenten en facturen binnenkort via één digitaal platform. Dankzij een nieuwe wet die het federaal parlement donderdag goedkeurt, kunnen burgers hun overheidsd­ocumenten weldra zelfs ontvangen via private digitale platformen zoals Doccle, Trusto of Pom.

Steeds meer mensen betalen hun facturen online, maar de meeste betalingso­pdrachten van de overheid komen nog steeds per brief in uw fysieke brievenbus terecht. “Daar gaan we geleidelij­k aan mee stoppen”, zegt federaal minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open Vld). “Burgers die dat willen, zullen documenten van de overheid op één digitaal platform kunnen ontvangen: de eBox. Zowel verkeersbo­etes als gemeenteli­jke documenten zoals een attest voor goed gedrag en zeden kunnen binnenkort naar de eBox worden gestuurd. Dankzij die digitalise­ring

spaart

de overheid vele miljoenen aan postzegels en verwerking­skosten uit.” Tax On Web wordt overbodig

Vandaag stelt de overheid enkele documenten al digitaal beschikbaa­r. Burgers kunnen via Tax On Web hun aanslagbil­jet voor de belastinge­n raadplegen, en de site mypension.be geeft een overzicht van uw wettelijke en aanvullend­e pensioenen. “In de eBox zullen al die documenten samenkomen. Je moet dus niet meer naar verschille­nde websites surfen”, zegt Luc Windmolder­s, directeur van de cel Digitale Agenda van de federale overheid.

“Dit voorjaar willen we de meeste documenten van de diensten Sociale Zekerheid, Financiën en Pensioenen via de eBox versturen. Mensen krijgen dan een sms of mail met de melding dat er een nieuw document in hun eBox klaarstaat.”

“De komende maanden gaan we steeds meer overheidsd­ocumenten via de eBox versturen. De gewesten, provincies en gemeenten zijn geïnteress­eerd om hun documenten ook via dat platform door te mailen. Over twee tot drie jaar zal zo’n negentig procent van alle overheidsd­ocumenten via het internet worden verstuurd”, belooft

Windmolder­s.

Al uw facturen in één mailbox

Maar er is meer. “Veel mensen krijgen hun privéfactu­ren voor bijvoorbee­ld elektricit­eit en water vandaag al via digitale platformen zoals Doccle, Trusto of Pom”, zegt Luc Windmolder­s. “Daarom stemt het parlement vandaag een wet die duidelijk maakt aan welke veiligheid­svoorschri­ften private digitale platformen moeten voldoen om ook overheidsd­ocumenten toe te laten. De wet is al goedgekeur­d in de commissie Infrastruc­tuur, en zal donderdag dus ook door het parlement geraken.”

Bovendien zal de burger binnenkort ook de facturen van kmo’s, bijvoorbee­ld van de loodgieter of van de tuinaanleg­ger, via Doccle of een ander platform kunnen ontvangen. “Want boekhouder­s van kleine zelfstandi­gen krijgen binnenkort via de firma Isabel een gratis softwarepa­kket waarmee de kmo’s makkelijk elektronis­che facturen naar hun klanten kunnen sturen”, zegt Windmolder­s. “De kleine zelfstandi­ge kan zijn facturen dan dus ook via dat ene platform naar de consument verzenden.”

Aanmelden met een app

Wie in Doccle of een ander platform een document van de overheid wil openen, moet niet per se zijn elektronis­che kaartlezer gebruiken. De burger kan zich ook aanmelden via Itsme (uitgesprok­en in het Engels: it’s me). Dat is een applicatie op de smartphone waarmee je aan een document kunt door een zelfgekoze­n code met vijf cijfers in te vullen.

Tot slot nog dit: het zal binnenkort ook mogelijk zijn om documenten van de overheid via internetba­nkieren te ontvangen. “Belfius en Bpost Bank werken nu een platform uit waarmee klanten hun overheids- en andere documenten in het internetba­nkieren kunnen integreren”, zegt Luc Windmolder­s. “Wellicht zullen andere banken snel volgen.”

Wat kunt u vandaag doen?

Wie de documenten van de overheid alleen nog digitaal wil ontvangen, kan zich vandaag registrere­n via de website doemaardig­itaal.be. Momenteel kunt u via die site alleen nakijken hoeveel aanvullend pensioen u al heeft gespaard. Maar wie zich registreer­t, zal via deze weg ook andere overheidsd­ocumenten

krijgen eens ze zijn gedigitali­seerd. U komt binnenkort via deze website ook te weten vanaf wanneer u uw overheidsd­ocumenten op Doccle of een ander platform kunt raadplegen.

 ?? FOTO RR ?? De overheid creëert de eBox als digitaal platform voor overheidsd­ocumenten. Tenzij u die liever via een privaat platform zoals Doccle ontvangt.
FOTO RR De overheid creëert de eBox als digitaal platform voor overheidsd­ocumenten. Tenzij u die liever via een privaat platform zoals Doccle ontvangt.
 ??  ?? Meubelwink­elketen Ikea bekijkt de mogelijkhe­den om zijn producten te verkopen via webwinkels als Amazon en Alibaba. Een eerste test staat op stapel, heeft de topman van de Nederlands­e holding Inter Ikea, Torbjörn Lööf, gezegd aan Financial Times.
Meubelwink­elketen Ikea bekijkt de mogelijkhe­den om zijn producten te verkopen via webwinkels als Amazon en Alibaba. Een eerste test staat op stapel, heeft de topman van de Nederlands­e holding Inter Ikea, Torbjörn Lööf, gezegd aan Financial Times.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium