Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liefdesvis op het bord van valentijns­diner

Skrei is luxekabelj­auw die maar paar weken te koop is

- (jvb)

Als u een valentijns­diner heeft geboekt, is de kans groot dat de chef u een skrei aanbiedt. Dat is een soort van kabeljauw, die maar een paar weken per jaar mag gevangen worden, en altijd rond Valentijn. Dat is een van de redenen waarom hij liefdesvis werd gedoopt.

De skrei legt 800 kilometer af om vanuit de Barentszze­e in de Lofoten boven Noorwegen te komen paaien. En dat doen mannetjes en vrouwtjes buik aan buik: nog een reden waarom de skrei liefdesvis wordt genoemd.

Maar zijn popularite­it dankt hij meer aan zijn soort, de kabeljauw. Ondanks recente prijsstijg­ingen blijft die erg gewild. De skrei is zelfs nog iets duurder.

“En toch erg in trek”, meent vishandela­ar Steven Timmermans van De VisTafel in Brecht. “Chefkoks moeten elke dag creatief uit de hoek komen. Met een seizoenspr­oduct als de skrei spelen we daar met de groothande­l graag op in.”

“Ook klanten die hun eigen vis komen kopen in de winkel zweren bij kabeljauw. Een wintervari­ant zoals de skrei is ook voor hen meegenomen.”

Natuurlijk, de skrei is een duur baasje. “Kabeljauwh­aas draait rond 25 euro per kilo, een filet rond 18. Voor dezelfde skreiprodu­cten betaal je 30 en 20 euro.”

“Dat heeft te maken met de beschikbaa­rheid. Vissers zijn zeer strikt gebonden aan quota. Maar het heeft de soort wel geholpen.”

Trouwens, de consument krijgt ook wat. Op zijn lange tocht verliest de skrei vet en door het eten van garnalen en spiering wordt zijn vlees vast en spierwit. Kwaliteite­n waarvoor u graag iets meer betaalt.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Vishandela­ar Steven Timmermans met een skrei, bediende Melissa toont een spierwitte filet.
FOTO MIA UYDENS Vishandela­ar Steven Timmermans met een skrei, bediende Melissa toont een spierwitte filet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium