Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club Brugge staat voor cruciale confrontat­ies met Salzburg, Genk en Anderlecht

Europa League

-

Er is geen ontsnappen meer aan. Na de 21 punten op 48 in de competitie en de 4 op 12 na Nieuwjaar moet Club Brugge opstaan in Europa. Trainer Ivan Leko beseft dat de crisis om de hoek loert als de confrontat­ies met Salzburg, Genk en Anderlecht een negatieve balans opleveren. “Nu de resultaten minder zijn, moeten we als staf tonen hoe sterk we in ons verhaal geloven.”

De wissel van een boze Ruud Vormer, het gejammer van Wesley, de verhitte reacties op de kinderacht­ige treiterij van Cerclespel­ers. Aan kleine details merk je dat de zenuwen strak gespannen staan bij Club Brugge. Sinds Nieuwjaar zit de mot erin. De resultaten gaan in dalende lijn, het veld is een troosteloz­e akker geworden en de beslissing­en van de videoref vielen in het nadeel van Club uit. Het geleverde voetbal is zeker niet slecht, maar zo lang de resultaten niet volgen, beseft Ivan Leko dat het gevreesde ‘c-woord’ dichterbij komt. Op de persconfer­entie in aanloop naar de wedstrijd tegen Salzburg nam hij zelf het woord crisis in de mond.

“Op basis van onze inzet en mentalitei­t verdienden we in de eerste vier wedstrijde­n van dit kalenderja­ar meer”, zei Leko. “Tegen AA Gent en Cercle hadden we vier punten meer moeten krijgen. Ik spreek het liefst over voetbal, maar ik besef dat het in de eerste plaats om de resultaten gaat. Als die niet volgen, gaat het al snel over crisis of drama. Terwijl ik vind dat we in moeilijke omstandigh­eden, op een Blankenber­ge-veld, goed voetbal hebben gebracht. Er rest ons geen andere keuze dan in elke mogelijk wedstrijd alles te geven. En zo snel mogelijk een positief resultaat te boeken.”

Voor Nieuwjaar morste Club eveneens met punten in de competitie, maar kon Leko pronken met een reeks van vier wedstrijde­n zonder nederlaag in de Champions League. Het smeerde Monaco met 0-4 de grootste thuisneder­laag in Europa aan, het was de eerste ploeg dit seizoen die een ontketend Dortmund in eigen huis het scoren belette en het speelde thuis gelijk tegen Atlético Madrid, de titelhoude­r van de Europa League.

De komst van RB Salzburg, gesponsord door een bekend energiedra­nkje, moet Club Brugge weer vleugels geven. “De wedstrijd tegen Salzburg is de belangrijk­ste die er is voor ons”, zei Leko. “Ten eerste omdat we na onze Champions League het aan onszelf en ons land verplicht zijn het imago van Club Brugge en de Belgische ploegen te verdedigen. Ten tweede omdat we nu in elke wedstrijd op ons best moeten zijn.”

Geen excuses

Excuses zijn er niet. Op de langdurig geblesseer­de Arnaut Danjuma beschikt Leko over zijn volledige kern. Het slechte veld is evenveel een nadeel voor Salzburg, dat prat gaat op een snelle omschakeli­ng, als voor Club. De Oostenrijk­ers speelden sinds half december geen match met inzet meer en mankeren ongetwijfe­ld matchritme. “Salzburg was de voorbije twee jaar dominant in de Europa League en ik heb veel respect voor hen”, zei Leko. “Maar wij hebben een sterke Champions League gespeeld. Ik zie twee goeie ploegen die hun eigen visie en voetbal hebben. Ik heb absoluut geloof in onze ploeg.”

“Na onze stage in Qatar hebben we vier, vijf fantastisc­he weken op training gehad”, ging Leko verder. “De kwaliteit, de inzet, de energie waren aanwezig. Het was een genot om met deze groep te werken. Iedereen werkt hard en gelooft dat de resultaten weer zullen komen.”

De manier waarop Leko zijn groep over een dood punt heen helpt, zal beslissend zijn in zijn evaluatie en zijn kansen om ook na deze zomer bij Club aan de slag te blijven. Na Salzburg volgen de topper tegen Genk en de verplaatsi­ngen naar Salzburg en Anderlecht. “Of er druk is? Ik ben heel kritisch voor mezelf en mijn staf. Als je wint tegen Antwerp en Standard, op Monaco en op Gent, dan is het makkelijk een trainer te zijn. Dan is Club zoals Bayern, een machine, en gaat alles vanzelf. Nu de resultaten minder zijn, moeten we als staf tonen hoe sterk we in ons verhaal geloven. Persoonlij­k geloof ik er honderd procent in. Ik ben er zeker van dat de ploeg ook gelooft en sterker uit de mindere periode komt. Het is overleven nu.”

“Als Club speelt zoals Bayern is het makkelijk om trainer te zijn. Maar nu is het overleven.” Ivan Leko Trainer Club Brugge

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium