Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met onze oude knar gaat alles gelukkig weer goed”

Eigenaar Luc Van Kerckhoven prijst optreden brandweer om zijn paard te redden

-

Luc Van Kerckhoven

Eigenaar

‘‘Clyde komt deze stal niet meer in. Hij krijgt een nieuwe buitenstal in de weide.’’

In een weide in de Dorre Eikstraat in Kontich Kazerne was de brandweer dinsdag vier uur met man en macht in de weer om een flink uit de kluit gewassen Schots trekpaard weer recht te helpen. “Met onze Clyde gaat gelukkig weer alles goed”, haalt eigenaar Luc Van Kerckhoven opgelucht adem.

Wanneer we hen woensdag in de weide treffen, huppelt Clyde alweer vrolijk rond alsof er niets is gebeurd. Zijn ‘baasje’ stopt hem gauw nog een ‘bakje troost’ toe, een portie lekkere sappige wortels. Dat heeft hij wel verdiend na zijn hachelijke avontuur. Dinsdag was het dier in zijn stal op zijn zij beland en raakte het niet meer op eigen kracht recht.

“Ik ben de brandweerp­loegen van Kontich, Ranst en Mechelen enorm dankbaar, want zij hebben fantastisc­h werk geleverd. De gedrevenhe­id en grote bekommerni­s waarmee zij te werk gingen, verdienen alle lof. Want op een bepaald moment heb ik echt gedacht dat ik Clyde zou moeten afgeven. Waren zij er niet geweest, dan was Clyde zeker gestorven”, beseft Luc.

De reddingsop­eratie was geen sinecure. Clyde is een 23 jaar oude ruin, een gecastreer­de Schotse Clydesdale-hengst van een stevige 900 kilo. Een doorsnee paard weegt 500 tot 600 kilo. Toen Luc dinsdagnam­iddag rond half vier aan de stal arriveerde, zag hij Clyde op zijn zij liggen. “Ik dacht eerst dat hij dood was, maar dan zag ik hem toch ademen. Hij was totaal uitgeput en verkrampt. Ik heb onmiddelli­jk de dierenarts gebeld. Samen met hem en een bevriende buurvrouw probeerden we eerst Clyde zelf nog op zijn poten te zetten, maar dat was onbegonnen werk”, vertelt de eigenaar. Een ploeg van de brandweerp­ost Kontich van de zone Rand was binnen de vijf minuten ter plaatse. Omdat zij niet het juiste materiaal hadden, werd de hulp ingeroepen van Ranst en Mechelen. Laatstgeno­emd korps bezit een Unimog, een 4x4-voertuig met telescopis­che kraan dat speciaal wordt ingezet bij reddingen van grote dieren in nood. De brandweerl­ieden, vijftien in totaal, moesten de grove middelen inzetten. Het dier lag quasi geblokkeer­d in de stal en om hem eruit te kunnen halen, moest aan twee kanten de stal worden afgebroken. Het paard moet er volgens de eigenaar al een aantal uren hebben gelegen.

“Ik vermoed dat het al in de voormiddag gebeurd is. Dat kan ik zien aan zijn drinkbakke­n. Normaal heeft hij, wanneer ik in de namiddag aankom, al bijna twee bakken van 10 liter op. Nu is er hoogstens 5 liter uit. Clyde ging vroeger dikwijls op zijn zijde liggen. Maar hij is al een oude knar van 23. Voor dit ras is dat al vrij oud, gemiddeld worden ze maar 25. Alles is dus niet meer zo soepel. Voor deze periode had ik hem daarom ook op stal laten staan. Maar deze stal komt hij alleszins nooit meer in. Op de weide zelf ga ik een nieuwe, ruime buitenstal maken waar hij zelf kan in- en uitlopen wanneer hij wil. Dit wil ik nooit meer meemaken”, zegt Luc.

Woensdag kreeg hij heel wat bezorgde berichtjes en bezoekjes aan de weide. “Want voor iedereen hier in de buurt is het ‘onze Clyde’. Buiten een paar oppervlakk­ige wonden gaat het gelukkig weer goed met hem. Toen hij weer op z’n poten kon staan, liep hij meteen naar Romeo, het minipaardj­e dat zijn beste maatje is. Toen wist ik dat het goed was. De dierenarts is daarnet nog een keer langs geweest en zijn conditie is weer in orde. Vanmorgen heeft hij ook al flink gesmuld van appeltjes die de buurvrouw komen geven is en buren stuurden me berichtjes dat hij flink aan het rondstappe­n was in de weide. Onze Clyde is gelukkig weer de oude”, glundert de eigenaar.

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Eigenaar Luc Van Kerckhoven verwent Clyde met lekkere wortelen na diens hachelijke avontuur. Clydes maatje, minipaardj­e Romeo, deelt in de vreugde.
FOTO BART ROGGEMAN Eigenaar Luc Van Kerckhoven verwent Clyde met lekkere wortelen na diens hachelijke avontuur. Clydes maatje, minipaardj­e Romeo, deelt in de vreugde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium