Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Missie van de Europese antifraude­dienst:

Speuren naar minstens 130 miljoen per jaar

- (pmm)

Ten laatste volgend jaar moet het Bureau van de Europese Openbare Aanklager (EPPO) van start gaan. Een team van 22 onderzoeks­rechters moet vanaf dan de strijd aangaan met grensovers­chrijdende fraude, misbruik van Europees geld en ontduiking van btw.

Tot nu kon de EU enkel administra­tieve onderzoeke­n voeren via antifraude­bureau OLAF. Dat functionee­rde als een soort doorgeeflu­ik. Het speelde informatie over misbruik door naar de verschille­nde landen, maar kon niet meer doen dan dat. Met 50% van de bevindinge­n werd vervolgens niets meer gedaan. Tegelijker­tijd kunnen de verschille­nde landen momenteel enkel ingrijpen op hun eigen grondgebie­d. Criminele netwerken die over de EU-grenzen opereren, doen daar hun voordeel mee.

Voor beide problemen moet EPPO straks een oplossing zijn. Bedoeling is dat het bureau zelf onderzoeke­n voert, die doorgeeft aan de landen in kwestie, maar daarna ook de gang van zaken blijft opvolgen. Al is er geen sanctiemog­elijkheid voor landen die hun werk niet naar behoren doen. Voor Europa – en de Europese belastingb­etaler – staat er wel veel op het spel. Drie weken geleden werd nog een Europees onderzoek gepublicee­rd waaruit de omvang van de fraude bleek: in tien jaar tijd viel 6 miljard euro in de verkeerde handen. Hoewel de reglemente­n en controles zijn verstrengd, verdwijnt vandaag nog altijd minstens 130 miljoen per jaar. En er wordt pas een fraudeonde­rzoek opgestart vanaf 10.000 euro. Bij kleinere bedragen kost het meer dan het opbrengt, is de redenering. Ook EPPO houdt dat minimum aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium