Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wereldnieu­ws tussen huiswerkje­s door

-

Ik ben heel tevreden over zijn ambities”, zei Anuna De Wever na een eerste gesprek met de nieuwe Vlaamse klimaatmin­ister Koen Van den Heuvel (CD&V). Het zal voor hem vast een opluchting geweest zijn. Vorige week had Anuna De Wever nog grootmoedi­g gezegd dat voor haar het ontslag van Joke Schauvlieg­e niet had gehoeven. De 17-jarige klimaatact­iviste zit in een positie waarin ze een keizerlijk­e duim omhoog of omlaag kan houden over onze excellenti­es en ze neemt die honneurs waar alsof het een welkome afwisselin­g is tussen twee huiswerkje­s door.

Over de opkomst gisteren, toch 11.000 man, was Anuna De Wever niet echt tevreden. Met de studenten erbij was op meer gehoopt. Maar de onstuimige klimaatmar­sen blijven dus nog springleve­nd. Woensdag was er een euforische tweet van Hillary Clinton: “Er gebeurt iets ongeloofli­jks in Europa, en misschien binnenkort in Amerika … Tienermeis­jes leiden een beweging om de klimaatopw­arming tegen te gaan.” En dat van iemand die acht jaar First Lady was, minister van Buitenland­se Zaken onder Obama en de ene opponent van Donald Trump. Nee, daar kunnen geen knarsetand­ende complotden­kers tegenop. Volgende week wordt ook weer bijzonder. Dan zakt Greta Thunberg af naar Brussel, nog jonger en nog

goeroeër dan Anuna. De 16-jarige Zweedse zette de ecologisch­e jongerenre­volte in gang met haar protestact­ies voor het parlement in Stockholm en ze hield toespraken voor de VN en in Davos.

Ook zonen en dochters van politici betogen mee. Gisteren ging de zoon van de Vlaamse klimaatmin­ister zelve meelopen. De zoon van Wouter Beke wilde ook, maar de voorzitter van CD&V, steeds een man van rechten en plichten, stelde als voorwaarde dat zoonlief dan elke week met de fiets naar de hockeytrai­ning moest, 8 km ver. Dat vond Beke junior iets van het goede te veel. Terwijl sommigen extreemlin­kse complotten ontwaren, viel Jean-Marie Dedecker de “naïeve en verwende” spijbelaar­s vorige week frontaal aan. Maar de klimaattre­in dendert voort, met op 10 maart ook een tweede mars ‘voor jong en oud’ in Nederland. En zelfs Dedecker kan niet ontkennen dat nooit eerder zo intens gediscussi­eerd is over het thema. Die verdienste ligt er gewoon al, puur en simpel, tussen twee huiswerkje­s door.

 ?? Dirk Hendrikx ?? Redacteur
Dirk Hendrikx Redacteur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium