Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bendespeur­ders onderzoeke­n dood ex-Bendespeur­der

“Dood papa kort na aanhouding ex-collega is geen toeval”

-

‘‘Papa liep zenuwachti­g rond. Sinds de piste van een gemanipule­erd onderzoek weer was opengegooi­d, leek het wel alsof hij de draad van wat hij destijds te weten was gekomen, weer wou opnemen.’’

De speurders in het dossier van de Bende van Nijvel onderzoeke­n of er een verband is tussen de dood van Roger Romelart (78), zelf een oud-Bendespeur­der van de cel-Delta, en de recente aanhouding van twee van zijn collega’s in dit dossier. Gisteren werd bij Romelart een huiszoekin­g gehouden. Zijn lichaam wordt voor autopsie naar Charleroi overgebrac­ht. Daar werden zijn twee kinderen gisteren al verhoord.

Het is de timing die de kinderen van ex-Bendespeur­der Roger Romelart dwarszit. Philippe V., de ex-collega van Romelart bij de cel-Delta, werd eind januari opgepakt. Op 1 februari schreef Roger Romelart een afscheidsb­rief. En vorige zondag stapte de man in zijn woning in Erpe-Mere uit het leven. Dat kan geen toeval zijn, meent zijn dochter Caroline.

“Papa liep de jongste tijd zenuwachti­g rond. Sinds de piste van een gemanipule­erd onderzoek in de Bende van Nijvel weer was opengegooi­d, leek het wel alsof hij de draad van wat hij destijds te weten was gekomen, weer wou opnemen. Het maakte hem onrustig.”

Bende De Staercke

Maar wat wist Roger Romelart dan dat hem zo onrustig maakte? De politieman werd in 1985 ingedeeld bij de cel-Delta van onderzoeks­rechter Freddy Troch. Hij spitste zijn speurwerk toe op het doen en laten van Robert De Staercke, een van de broers van Philippe De Staercke, de beruchte leider van de Bende van Baasrode. Zo kwam hij ook heel wat te weten over Apostolos Papadopoul­os, een naaste vriend van Philippe De Staercke.

Toevallig of niet was Philippe De Staercke net de figuur in het Bendeonder­zoek met wie Philippe V. zich meer in het bijzonder bezig-

Dochter Caroline

hield. Is Roger Romelart op deze manier zaken op het spoor gekomen die hij nooit verder verteld heeft, maar hem bleven dwarszitte­n? Een vijftal jaar geleden verklaarde de oud-speurder aan zijn jongere collega’s dat het hem was opgevallen hoe droog heel wat van de in 1986 opgeviste cheques van de overval op het Delhaizewa­renhuis in Aalst er bij lagen. Terwijl zij een jaar in het kanaal zouden hebben doorgebrac­ht.

Wonderbaar­lijke visvangst

“Hij was de enige die dat ooit geopperd heeft”, klinkt het in het huidige speurderst­eam in Charleroi. En die verklaring strookt ook met de hypothese dat het bewijsmate­riaal pas kort voor de ‘wonderbaar­lijke visvangst’ van 1986 in het kanaal werd gedumpt.

Volgens oud-collega’s van Romelart bestond er een perfecte verklaring voor de “droge cheques” uit het kanaal. Zij bevonden zich in het midden van de pakjes samengebun­delde cheques. De buitenste cheques waren wel degelijk aangevrete­n door hun lange verblijf in het zure water van het kanaal. In het onderzoeks­dossier van de cel-Delta tonen foto’s hoe de doornatte cheques op een tafel liggen gespreid in een poging om ze te drogen en zelfs de aangetaste exemplaren nog te kunnen gebruiken. Maar was Romelart ook daarvan op de hoogte?

Vrijwillig uit het leven gestapt?

De speurders willen zekerheid. Gisteren hebben zij de woning van Roger Romelart in Erpe-Mere uitgekamd, op zoek naar zijn archieven, nota’s of andere documenten die hij over de Bende bewaard zou hebben. Zij hebben het Dendermond­se gerecht gevraagd om na te gaan of de man wel helemaal vrijwillig uit het leven is gestapt. Maar omdat Dendermond­e niet op hun vraag wou ingaan en het bij zelfdoding hield, hebben de Bendespeur­ders in Charleroi beslist om het zelf uit te zoeken.

Zij zijn gisteren begonnen met een huiszoekin­g en een uitgebreid verhoor van zijn kinderen. En zij gaan ook het lichaam van Roger Romelart naar Charleroi overbrenge­n om er een autopsie op uit te voeren en zo definitief de doodsoorza­ak van de oud-Bendespeur­der te bepalen.

 ?? FOTO HLS ?? Philippe V., de ex-collega van Roger Romelart (78, foto) bij de celDelta, werd eind januari opgepakt. Kort daarna, op 1 februari, schreef Romelart een afscheidsb­rief.
FOTO HLS Philippe V., de ex-collega van Roger Romelart (78, foto) bij de celDelta, werd eind januari opgepakt. Kort daarna, op 1 februari, schreef Romelart een afscheidsb­rief.
 ?? FOTO TV OOST ??
FOTO TV OOST

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium