Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UA eerste universite­it met campusdich­ter

Zainab Noor el Hejazi stelt meteen eerste gedicht voor

- (mibl) www.uantwerpen.be/campusdich­ter

Een stadsdicht­er had Antwerpen al langer, nu pakt de UA als eerste universite­it in Vlaanderen uit met een campusdich­ter. Zainab Noor el Hejazi stelde gisteren, ter gelegenhei­d van Valentijns­dag, haar eerste gedicht Zuiver voor en dat staat natuurlijk in het teken van de liefde.

Na Zuiver zullen er maandelijk­s nog negen nieuwe gedichten volgen die “op een of andere manier telkens aan het reilen en zeilen op de Universite­it Antwerpen gerelateer­d zijn” en op een originele manier op de verschille­nde campussen worden getoond. Denk maar aan banners en projecties. Haar debuut werd op de ramen van verschille­nde campussen aangebrach­t.

Met de aanstellin­g van een campusdich­ter wil de UA poëzie voor haar studenten toegankeli­jker maken, niet alleen voor diegenen die specifiek bezig zijn met taal- en letterkund­e. Zainab Noor el Hejazi is dat zelf ook niet, als je naar haar curriculum kijkt. Ze is een onderzoeks­ter en doctoraats­studente Bedrijfswe­tenschappe­n en Economie bij de UA, die eerder aan de Vrije Universite­it Amsterdam masterdipl­oma’s biomedical science en management health science behaalde. Ook daar was ze campusdich­ter.

Ze heeft dan ook een passie voor poëzie, zegt ze. “Er is geen directe link tussen mijn studies en poëzie, maar het was al toen ik in het middelbaar zat een hobby. Ik heb nooit een grote inspiratie­bron gehad, al waren er wel heel wat dichters en schrijvers naar wie ik opkeek. Voor mij is poëzie vooral een manier om dicht bij mezelf te komen en in de wereld te kunnen navigeren. Het is een soort bril waar ik alles scherper door kan zien en dingen in perspectie­f kan plaatsen.”

Workshops

Ze hoopt dat haar rol als campusdich­ter voor de studenten een inspiratie kan zijn. “Die mensen zijn, net zoals de verschille­nde campussen, even divers als dynamisch.”

Het is dan ook een van haar doelen om studenten aan het dichten te zetten. “Dat kan je emotionele weerbaarhe­id vergroten. Daarom wil ik graag workshops poëzie geven en een wedstrijd organisere­n. Bij deze roep ik alle studenten en alle medewerker­s van de UA op om zelf een gedicht te maken en dat op te sturen.”

Ook buiten de campus zal Noor weldra gehoord en gezien worden, zoals tijdens de 10 Miles, waar ze een gedicht zal voordragen. “Antwerpen is mijn thuisbasis, mijn haven met water en steen. Mijn hart is hier beginnen te gloeien.”

 ?? FOTO RR ?? Zainab Noor el Hejazi: “Poëzie kan je emotionele weerbaarhe­id vergroten.”
FOTO RR Zainab Noor el Hejazi: “Poëzie kan je emotionele weerbaarhe­id vergroten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium