Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niks moet nog, maar top twintig is wel mogelijk”

-

Op het WK Alpijnse ski in het Zweedse Are staat vandaag de reuzenslal­om op het programma. Met Sam Maes start een jonge landgenoot die al twee keer dit seizoen punten sprokkelde voor de wereldbeke­r. En dat is ronduit uniek.

Zowel in Val d’Isère (28ste) als Saalbach-Hinterglem­m (21ste) skiede de nog altijd maar 20jarige Antwerpena­ar zich in de punten, waarmee hij de eerste landgenoot werd die erin slaagde twee keer punten voor de wereld- beker te vergaren. Zijn prestaties zorgden er ook voor dat hij in zijn beste discipline, de reuzenslal­om, de wereldrang­lijst bij de juniores aanvoert. En toch moeten we geen mirakels verwachten, zegt Maes vanuit Are. “Ervaring opdoen is nog altijd het grootste doel”, klinkt het. “Wat niet wegneemt dat ik mezelf wel een zekere druk opleg. Top twintig, misschien zelfs top vijftien behoort tot de mogelijkhe­den.”

Waarmee Maes beter zou doen dan tijdens de wereldbeke­rs. “Maar in die wereldbeke­rs mogen de grote skilanden zes jongens aan de start brengen, op het WK wordt dat beperkt tot vier deelnemers per land. Dat zou me dus een paar plaatsen moeten kunnen opleveren. Nog een verschil is dat in de wereldbeke­r alleen de top dertig de tweede manche skiet. Vrijdag mogen de beste zestig van de eerste run aan de tweede run deelnemen. Dat zorgt voor minder stress.”

Het seizoen van Maes kan intussen al niet meer stuk. “Als je me vorige zomer had verteld dat ik twee keer in de punten zou skiën op een wereldbeke­r, ik had je niet geloofd. Niks moet nu nog, maar tegelijk leg ik de lat nu wel een beetje hoger. Tegelijk ben ik hier om ervaring op te doen. Eigenlijk is het simpel: ik wil technisch zo goed mogelijk skiën. Als dat lukt, dan volgt een goed resultaat vanzelf.”

 ?? FOTO WINTER GAMES NZ ?? Sam Maes.
FOTO WINTER GAMES NZ Sam Maes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium