Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons geld voor bomen in Senegal wordt goed besteed”

Leerkracht Marc Bellinkx deelt ervaringen van inleefreis in Sahel voor Run for Forest

-

“Ons Run for Forest-project is een mooi antwoord op ‘brossen voor de bossen’. Het sluit er bij aan”, zegt Marc Bellinkx, leerkracht aan het Sint-Jozefinsti­tuut. Hij is net terug van een inleefreis in Senegal om zich ervan te vergewisse­n hoe het door de school ingezameld­e geld wordt besteed.

Op 1 februari vertrok Marc Bellinkx met Ondernemer­s Zonder Grenzen naar de Sahel. Bij het plaatsje Mbar Toubab, in het noorden van Senegal, heeft de organisati­e een groot boomplantp­roject. Hiervoor levert het Sint-Jozefinsti­tuut een bijdrage. Onder de noemer ‘een euro voor een boom’ zette de leerkracht vorig jaar het Run for Forest-project op poten. Daarbij werd het ‘certreefic­aat’ in het leven geroepen om een boom te doneren. Liefst 23.500 euro werd bij mekaar gehaald.

“Zo’n project moet doordacht en onderbouwd gebeuren. Ik was dan ook enorm benieuwd naar de aanpak en ben aangenaam verrast door de profession­ele organisati­e en betrokkenh­eid van de plaatselij­ke bevolking. Ik ben er zeker van dat ons geld voor bomen in Senegal goed wordt besteed”, zegt de leerkracht.

“Er is in dat gebied een grote druk vanuit de Peul, een nomadenvol­k dat van de veeteelt leeft. De uitdaging is hen te overtuigen. Voor hen is hun vee nog altijd heilig. Voor hen staat bebossing gelijk aan het afpakken van land. Bij andere projecten worden percelen vaak hermetisch voor hen afgesloten. Zo ontstaan conflicten. In het project van Ondernemer­s Zonder Grenzen kunnen ze, wanneer de omstandigh­eden het toelaten, er met hun vee grazen. Door hen erbij te betrekken en gras voor hun vee te geven, zien ze in dat het ook hen ten goede komt”, legt hij uit.

“Elke factor wordt in rekening gebracht, zowel economisch, sociaal als ecologisch. In die zin was ook het bezoek aan een schooltje heel verheldere­nd en hartverwar­mend. Die jongeren zijn zich bewust van het belang. Zij onderhoude­n zelf een tuintje waar ze groentjes en fruit kweken en bomen planten.”

De leerkracht sprak er ook met de betrokken parkwachte­r. Die doet onderzoek naar welke bomen en plantgoed het beste kunnen gedijen. Want de omstandigh­eden zijn bijzonder lastig - de grond bijvoorbee­ld is keihard - en het is niet de bedoeling dat er een monocultuu­r van bijvoorbee­ld alleen maar acaciabome­n komt, maar een diversitei­t aan groen.

Regenseizo­en

Begin april worden de voorbereid­ende werken voor het bos uitgevoerd. De zaden worden deels voor en vooral na het regenseizo­en in augustus en september ingezaaid.

Opdracht van Marc Bellinkx is nu ook om al die indrukken en ervaringen in een pedagogisc­h plan te gieten om binnen de nieuwe leerplanne­n en eindtermen te kunnen gebruiken. “Het certreefic­aat blijft alleszins nog voortlopen”, geeft hij aan.

www.ozg.be

Marc Bellinkx

Leerkracht

“Ons project is een mooi antwoord op ‘brossen voor de bossen’.”

 ?? FOTO RR ?? De inleefreis liet op Marc Bellinkx (links) diepe indrukken na.
FOTO RR De inleefreis liet op Marc Bellinkx (links) diepe indrukken na.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium