Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ring, drukke verkeersas­sen en tunnelmond­en blijven probleem

Luchtkwali­teitskaart­en van stad Antwerpen tonen dat tussen 2016 en 2020 vervuiling daalt

- SACHA VAN WIELE

De luchtkwali­teitskaart­en van de stad Antwerpen tonen een duidelijke verbeterin­g tussen 2016 en 2020. Toch blijven de concentrat­ies stikstofdi­oxide te groot in de buurten aan de Antwerpse Ring en op drukke verkeersas­sen.

Deze luchtkwali­teitskaart­en zijn het resultaat van wiskundige modellen die niet alleen rekening houden met daadwerkel­ijke meetresult­aten, maar ook met windrichti­ng, gemiddelde verkeersdr­ukte en de gemiddelde uitstoot van wagens. Ze vormen voor het stadsbestu­ur een basisdocum­ent voor de mogelijke inplanting van scholen, kindercrèc­hes en zorgtehuiz­en. De luchtkwali­teitskaart van 2016 is van voor de invoering van de lage-emissiezon­e (LEZ) in de binnenstad en op Linkeroeve­r. Er werd ook een projectie gemaakt naar 2020. Dat is het jaar waarin de toegangscr­iteria in de LEZ voor benzine- en dieselwage­ns worden verstrengd.

Stikstofox­ide blijft probleem

“Alleen voor stikstofdi­oxide

(NO2), een stof die terug te brengen is naar gemotorise­erd verkeer, zal de Europese norm tegen

2020 nog worden overschred­en”, zegt Filip Lenders, hoofd van de stedelijke dienst Energie en Milieu.

“Voor fijn stof blijft Antwerpen onder de Europese norm, maar halen we nog niet de normen van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie. Voor roet zijn er geen internatio­nale normen – hoewel deze stof kankerverw­ekkend is – maar zien we verbeterin­g. Het is een product van dieselmoto­ren.”

Er is ook enige voorzichti­gheid nodig bij de interpreta­tie van deze kaarten. “Soms zullen ze een onderschat­ting geven van de werkelijke luchtveron­treiniging, bijvoorbee­ld omdat voor bepaalde straten de verkeersin­tensiteit niet in detail bekend is. Op andere plaatsen kan de kwaliteit beter zijn dan wat de kaarten voorstelle­n.”

Het is volgens Lenders ook moeilijk om een rechtstree­ks verband te leggen tussen deze resultaten en de LEZ. De kaarten zijn opgemaakt uit een breed palet aan vervuiling­sbronnen. Bovendien is de vernieuwin­g van het wagenpark bezig. Er rijden sowieso minder vervuilend­e wagens rond.

Tunnelmond­en

“De luchtkwali­teit in Antwerpen verbetert en dat is goed nieuws”, zegt Tom Meeuws (sp.a), Ant-

Tom Meeuws Schepen van Leefmilieu

“We hebben nog veel werk in de drukke straten en de wijken langs de Ring.”

werps schepen van Leefmilieu. “Alleen hebben we nog veel werk in de drukke straten en de wijken langs de Ring. We gaan dit alleen kunnen verbeteren door een straf mobiliteit­sbeleid te voeren en mensen aan te zetten om op een

andere manier naar Antwerpen te komen dan met de wagen. Ook de hoge concentrat­ies aan de tunnelmond­en baren ons zorgen. Met de overkappin­g van de Ring moeten we rekening houden met dit fenomeen.”

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) stelt de jongeren gerust die zeggen schrik te hebben om te ademen door de luchtveron­treiniging. “Ik begrijp dat deze jongeren willen dat het allemaal sneller gaat, maar zeggen dat de luchtkwali­teit verslechte­rt, klopt echt niet”, zegt De Wever.

 ?? FOTO STAD ANTWERPEN ?? De concentrat­ies stikstofdi­oxide in de wijken aan de Ring nemen af tegen 2020. Drukke verkeersas­sen kleuren nog steeds stevig rood.
FOTO STAD ANTWERPEN De concentrat­ies stikstofdi­oxide in de wijken aan de Ring nemen af tegen 2020. Drukke verkeersas­sen kleuren nog steeds stevig rood.
 ??  ??
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium