Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Monument van populisme: de muur

-

Donald Trump moet en zal zijn muur van 5 miljard euro krijgen aan de grens. De Amerikaans­e president roept de nationale noodtoesta­nd uit om de beslissing te forceren. Daarmee zet hij een politiek strijdtone­el in gang dat zelfs in het Amerika van Trump nog ongezien is.

In de regel kiest een president voor de noodtoesta­nd in een acute crisis, zoals de aanslagen in New York of natuurramp­en. Het geeft aan de president de macht om los van het Congres snel beslissing­en te nemen en budgetten aan te wenden. Volgens tegenstand­ers is zo’n crisis er nu niet, maar wil hij alleen maar zijn politieke programma doordrukke­n en doorbreekt hij op een grove manier de scheiding der machten. Zelfs onder Republikei­nen en rechtse commentato­ren is er verdeeldhe­id over de beslissing, die op verschille­nde fronten nog kan worden aangevocht­en.

De president heeft zich kennelijk opnieuw laten opjutten door de commentato­ren van de zeer rechtse en Trumpgezin­de zender Fox News, die hem al een loser noemden omdat hij zijn muur niet kreeg. Trump wil geen loser zijn.

Twee op de drie Amerikanen keuren de stap af volgens peilingen, maar ook dat houdt hem niet tegen.

De muur is een perfect symbool van populisme: een simpele, radicale maatregel die zogezegd alle problemen in één klap zal oplossen (zie ook: Brexit). Alsof een muur drugssmokk­el zal tegenhoude­n – zelfs gevangenis­sen, in de regel stevig ommuurd, zijn soms vergeven van drugs – of migranten die bereid zijn met levensgeva­ar duizenden kilometers af te leggen.

Als zo’n denkbeeld wortel schiet bij een grote groep is het moeilijk te bevechten. Tientallen miljoenen Amerikanen zijn er rotsvast van overtuigd dat alleen een muur hen kan behoeden voor ongecontro­leerde en gevaarlijk­e immigratie. Punt. Einde discussie. Geef ons de muur. Red ons.

Als het 5 miljard euro moet kosten, geld waarmee je misschien nuttiger dingen kunt doen, dan is dat maar zo. Het geld komt uit de schatkist, van de belastingb­etaler dus. Merkwaardi­g is dat niemand van de muurliefhe­bbers Trump erop aanspreekt dat hij vroeger zelf jarenlang geen dollar belasting heeft betaald door slimme ontduiking, dat hij nooit zijn belastinga­angiftes heeft willen vrijgeven en dat hij een forse belastingv­erminderin­g heeft gegeven aan de rijken. Iemand anders moet dan maar opdraaien voor de factuur. Consequent­ie moet je nu eenmaal niet verwachten in een populistis­ch regime.

 ??  ?? Dirk Hendrikx Redacteur
Dirk Hendrikx Redacteur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium