Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoeveel huisdokter­s schrijven zichzelf medicatie voor?

Huisarts-in-opleiding bevraagt ruim 300 collega’s om ‘zelfbehand­eling’ in kaart te brengen

- SYLVIA MARIËN

Huisarts-in-opleiding Ruth Debeuckela­ere (32) uit SintNiklaa­s wil te weten komen hoeveel huisartsen in Vlaanderen aan ‘zelfbehand­eling’ en ‘zelfmedica­tie’ doen. “Een verkoudhei­d behandelen is wat anders dan een depressie.”

Ruth Debeuckela­ere studeert huisartsge­neeskunde aan de Universite­it Gent. Ze werkt aan haar masterproe­f onder begeleidin­g van promotor Kris Van den Broeck, psycholoog-gedragsthe­rapeut aan de Universite­it Antwerpen en directeur van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatri­e.

“Met een online enquête wil ik een beeld krijgen van hoe vaak huisartsen zichzelf behandelen en welke medicatie ze gebruiken”, zegt Debeuckela­ere. “In interviews ga ik dieper op de kwestie in: waarom doen ze het, en is dat problemati­sch? Ook patiënten behandelen zichzelf weleens met een pijnstille­r, maar als het over psychoacti­eve middelen gaat, om bijvoorbee­ld een depressie te behandelen, dan is dat een ander verhaal. Die hebben een verslavend­e werking en/of een impact op het functioner­en.” Het is ook bekend dat antidepres­siva en kalmerende middelen in ons land, in het algemeen, zeer vlot worden voorgeschr­even. Bovendien zou een op de vijf huisartsen een risico op burn-out lotijdsgeb­rek pen: hun job is emotioneel belastend, stresseren­d en almaar complexer. Dan loert zelfmedica­tie om de hoek.

Voorschrif­t

Debeuckela­ere hoopt zowel een zicht te krijgen op het gebruik van medicatie die dokters in hun kabinet ter beschikkin­g hebben, als op het gebruik van middelen die ze zichzelf voorschrij­ven. Dat mag. Een arts mag naar de apotheek met een voorschrif­t op naam van zichzelf. “Voor mij is dat niet echt logisch”, zegt Debeuckela­ere. “Daarom heb ik het afgetoetst bij de Orde der artsen. Maar het mag dus, al raadt men wel aan om bij ziekte naar een andere huisarts te gaan. Maar dat is vaag, zeker als het om iets chronisch gaat.” Onderzoek in het buitenland toont aan dat tot 90% van de artsen (zowel huis- als ziekenhuis­artsen) zichzelf behandelen. “Er blijken wel degelijk drempels te zijn voor huisartsen om zelf naar de dokter te gaan. Ze vinden het bijvoorbee­ld gênant, ze vrezen dat ze arbeidsong­eschikt zullen worden verklaard, ze hebben of ze willen voldoen aan het idee dat een dokter niet ziek hoort te worden”, legt Debeuckela­ere uit. “Zelfbehand­eling begint al heel vroeg, doorgaans tijdens de opleiding, maar het is een gevoelig onderwerp. Ik heb alvast zelf wel een huisarts, en als ik niet kan werken, ga ik altijd voor een tweede opinie.”

Huisartsen en huisartsen-in-opleiding die willen deelnemen aan de enquête, kunnen mailen naar: ruth.debeuckela­ere@ugent.be

Ruth Debeuckela­ere

Student geneeskund­e “Zelfbehand­eling begint al heel vroeg, doorgaans tijdens de opleiding, maar het is een gevoelig onderwerp.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium