Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Man (61) half verlamd na wurggreep in Brasschaat­s café

-

Het openbaar ministerie heeft gisteren een gevangenis­straf van acht jaar gevorderd tegen een 55jarige man. Hij nam bij een caféruzie de 61-jarige Patrick Hannoset in een wurggreep. Die raakte verlamd. “Hij zal blijvende zorg nodig hebben.”

Wanneer de politie op 8 augustus vorig jaar naar een café aan de Brasschaat­se Bredabaan uitrukt voor een vechtparti­j, lijkt het erop dat alles bij aankomst al gekalmeerd is. Niemand ziet er ernstig gewond uit. Dat slachtoffe­r Patrick Hannoset (61) met een wazige blik tegen een muur ligt en niet spreekt, zal wel zijn omdat hij gedronken heeft, denken de agenten. Ze zetten de andere partij, Patrick F. (55), nog thuis af.

“Mijn cliënt ligt nog steeds in het ziekenhuis”, zegt advocaat Mounir Souidi, die voor Hannoset optreedt. “Hij zal nooit meer kunnen praten en kan alleen een paar klanken uitstoten.” De schade liep Hannoset op doordat de tegenparti­j hem op de grond drukte en zijn keel dichtkneep. Hannoset is aan zijn rechterkan­t verlamd. “Hij zou van het leven moeten kunnen genieten”, aldus Souidi. “Dat is niet meer mogelijk. Mijn cliënt hoopt binnen enkele jaren misschien een paar woordjes te kunnen uitspreken.” Volgens Souidi en het Openbaar Ministerie gooide beklaagde F. eerst een glas door het café, naar een groepje mensen dat bij zijn ex zat. Toen F. wegging, riep Hannoset hem toe dat hij een onnozelaar was en dat je zoiets niet doet. Het kwam tot een schermutse­ling, die eindigde met de wurging. “Een schoolvoor­beeld van iemand proberen te doden”, aldus het parket. De aanklaagst­er vorderde acht jaar gevangenis tegen Patrick F. Mr. Souidi vraagt een provisoire schadeverg­oeding van 1 euro.

“Uitgelokt”

Patrick F., die intussen bij zijn moeder in Blankenber­ge woont, zegt dat de feiten uitgelokt werden. Niet door wat Hannoset hem toeriep, maar doordat het slachtoffe­r hem een vuistslag gaf. “Geen enkele getuige heeft dat gezien”, aldus advocaat Souidi.

“Mijn cliënt heeft dit niet gewild, hij heeft nooit de intentie gehad te doden”, zegt Walter Damen, advocaat van F. “Wij vragen een herkwalifi­catie naar opzettelij­ke slagen en verwonding­en.”

Agressieve drinker

Wie de getuigenve­rslagen hoorde, kreeg geen fraai beeld van F. De man werd geschetst als een agressieve drinker die alleen met zichzelf bezig was. “Ik heb niemand meer, het gaat niet goed met mij”, sms’te hij na de feiten naar een vriend. Slachtoffe­r Hannoset werd dan weer neergezet als iemand die geen vlieg kwaad deed. “Een bemiddelaa­r, een goedzak”, aldus Souidi.

“Toen mijn cliënt sms’te, wist hij niets van de toestand van het slachtoffe­r”, aldus Damen. “Nu is er wel schuldinzi­cht, hij beseft dat hij had moeten weggaan.” Damen schetste ook de verlatings­angst van zijn cliënt. Die zou ervoor gezorgd hebben dat hij zijn emoties niet de baas kon toen hij door zijn ex-vriendin genegeerd werd in het café. Damen vroeg een straf deels met uitstel, gekoppeld aan een resem voorwaarde­n. Het laatste woord was voor F.: “Ik voel me heel slecht en beschaamd. Ik wil me oprecht verontschu­ldigen”, klonk het. Waarna hij nog eens de intentie betwistte. “Er was geen voorbedach­theid. Dit was gewoon een reactie op een actie.” Vonnis op 15 maart.

 ?? FOTO PVL ?? Patrick Hannoset (61) zal nooit meer kunnen praten.
FOTO PVL Patrick Hannoset (61) zal nooit meer kunnen praten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium