Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog nooit zo vroeg zo warm

Warmste 15 februari ooit: 18,1 graden in Ukkel

- EVA DE POORTER NINA BERNAERTS

Het eerste dagrecord van 2019 is een feit. In Ukkel is gisteren 18,1 graden Celsius gemeten, de warmste 15 februari sinds het begin van de metingen in 1901. Niet alleen is het de warmste 15 februari ooit, het was ook nog nooit zo vroeg al zo warm. En de vroege lente is nog niet voorbij.

Het is de warmste 15 februari, maar het absolute warmtereco­rd voor een februarida­g werd niet verbroken. Dat staat op 18,7 graden op 28 februari 1960, zo stelt het Belgische meteorolog­isch instituut KMI. “Al is het wel voor het eerst zo vroeg op het seizoen zo warm. Dat record dateert al van 20 februari 1990, toen het 18 graden was”, zegt Pascal Mormal van het KMI.

Wie zijn kans gisteren gemist heeft om een terrasje te doen, hoeft niet te treuren. Ook de komende dagen komt het lentezonne­tje ons verblijden en kunnen er opnieuw dagrecords sneuvelen. Maar net die aanhoudend­e warmte vindt weervrouw Jill Peeters opmerkelij­k. “Zoals de voorspelli­ngen nu zijn, blijft het twaalf opeenvolge­nde dagen tien graden of warmer in Ukkel. Terwijl de normale temperatuu­r nu een kleine vijf graden is. Dat is nog nooit voorgekome­n zo vroeg in het jaar, dat die warme dagen zo lang aanhouden.”

Extremen in het weer komen ook steeds vaker voor. Dat is te zien aan het aantal dagrecords dat de voorbije jaren sneuvelde. “Er zijn veel meer warmtereco­rds gebroken de laatste jaren in vergelijki­ng met vroeger. De kouderecor­ds worden niet zo vaak meer verbroken”, zegt Mormal.

Dat bevestigt ook Peeters: “In Nederland heeft het KNMI vastgestel­d dat er in de periode 1990-2000 gemiddeld voor elke kouderecor­d vier warmtereco­rds waren. In de periode 2000-2010 was dat voor elk kouderecor­d veertien warmtereco­rds.”

Luie straalstro­om

Dat er nu meer en meer abnormaal weer voorkomt, komt volgens Peeters omdat de weersystem­en blokkeren. Dat is dan weer toe te schrijven aan de verstoring van het klimaat.

“We hebben te maken met een ‘luie’ straalstro­om. Dat is een snelweg van lucht op grote hoogte, die het ene weersystee­m na het andere aanvoert. De motor van de straalstro­om is het temperatuu­rverschil tussen de evenaar en de Noordpool. Maar de polen warmen veel sneller op dan de evenaar, waardoor dat verschil kleiner wordt en dus de motor van die straalstro­om verdwijnt. Daardoor verliest ze haar kracht en volgt ze rare kronkels. Koude komt dan bijvoorbee­ld niet uit NoordEurop­a, maar meteen uit Lapland. En als er warme lucht hierheen komt, is dat meteen subtropisc­he lucht vanuit de Maghreblan­den, zoals nu het geval is.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Genieten van een lentezon aan het MAS: u krijgt ook de komende dagen de kans.
FOTO JAN VAN DER PERRE Genieten van een lentezon aan het MAS: u krijgt ook de komende dagen de kans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium