Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoe gaan we de buitenland­se chauffeurs controlere­n?”

Havenbedri­jf, werkgevers en transports­ector positief over invoering van lage-emissiezon­e in de haven, maar…

- JAN STASSIJNS

Een lage-emissiezon­e (LEZ) voor het wegverkeer in de Antwerpse haven? Het idee wordt algemeen positief onthaald. “Laat maar komen”, zegt de Vlaamse transports­ector zelfs. De werkgevers en het Havenbedri­jf vragen wel grondig studiewerk en een duidelijke kosten-batenanaly­se. Want hoe gaan we de vele Oost-Europese chauffeurs in de pas doen lopen?

de Antwerpse binnenstad bestaat er al twee jaar een lageemissi­ezone, nu onderzoekt Vlaanderen of er ook een LEZ ingevoerd kan worden in de Antwerpse haven. Dat blijkt uit het voorontwer­p van voorkeursb­esluit voor de havenuitbr­eiding dat werd voorgestel­d in het Vlaams Parlement.

De federatie Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) heeft geen bezwaren tegen de invoering van een LEZ in de haven. “Er is geen enkele sector die zo snel haar vloot vernieuwt als de onze”, zegt Lode Verkindere­n, secretaris­generaal van TLV. “We voelen ons wel vaak geviseerd, maar of wij de slechtste leerling van de klas zijn? Helemaal niet.”

Walstroom

“Al zijn we geen voorstande­r van de combinatie van een LEZ met een verplichte ‘modal shift’ om het goederenve­rkeer op de weg naar andere vervoersmo­di te verschuive­n. Het goederenve­rvoer op de weg is niet het grootste probleem. De uitstoot van schepen en straddle carriers bijvoorbee­ld beïnvloedt in veel grotere mate de Duiken deze borden weldra ook in de haven op?

luchtkwali­teit. De vernieuwin­g op dat vlak verloopt veel trager.” Schepen laten hun motoren nu vaak draaien terwijl ze liggen aangemeerd, om elektricit­eit te produceren. In de toekomst zullen de schepen stroom moeten halen uit een stopcontac­t. Maar volgens Verkindere­n verloopt die evolutie – de omvorming naar de zogenaamde walstroom – te traag.

Toch gelooft het Havenbedri­jf heel sterk in het principe en heeft het al verschille­nde initiatiev­en genomen. “Maar dat kunnen we niet alleen”, zegt woordvoerd­er

Nathalie Van Impe. “Daarom betrekken we alle partners om hierin stappen vooruit te zetten. We leveren pionierswe­rk, want samen met de haven van Los Angeles lopen we hierin voorop.”

Volgens het Havenbedri­jf kan een LEZ een beduidende meerwaarde betekenen, maar Van Impe benadrukt dat er grondig studiewerk moet worden verricht in samenwerki­ng met de Vlaamse regering en alle partijen in de haven.

“En er zijn al heel veel initiatiev­en genomen”, zegt Van Impe. “Ik denk bijvoorbee­ld aan de realisatie van energieneu­trale sluizen, waarin we al stappen hebben gezet. De haven telt verschille­nde biogascent­rales en het grootste windmolenp­ark van Vlaanderen. De havengemee­nschap doet veel inspanning­en om de uitstoot te vermindere­n. De cijfers van de emissies in de haven gaan de afgelopen tien jaar in dalende lijn.”

Ook werkgevers­vereniging Alfaport-Voka is niet tegen de invoering van de LEZ. “Er moet wel een duidelijke kosIn ten-batenanaly­se gemaakt worden”, zegt Sofie Coppens van Alfaport. “De LEZ vergt investerin­gen, ook wat betreft de handhaving ervan. Die investerin­gen moeten in verhouding zijn tot de beoogde doelstelli­ngen.” Lode Verkindere­n stelt zich ook vragen bij de handhaving van een LEZ in de haven. “In de stad worden auto’s gedetectee­rd door de zogenaamde ANPR-camera’s met nummerplaa­therkennin­g”, zegt hij. “Het enige nadeel is dat buitenland­se chauffeurs, wiens aandeel erg groot is in het havengebie­d, moeilijk te bestraffen zijn. België heeft overeenkom­sten met onder meer Nederland en Duitsland voor het uitwissele­n van gegevens. Maar die overeenkom­st bestaat niet met bijvoorbee­ld Roemenië, Bulgarije en Polen. Daar moet veranderin­g in komen.”

Lode Verkindere­n

Secretaris-generaal TLV ‘‘Met bijvoorbee­ld Roemenië, Bulgarije en Polen bestaat geen overeenkom­st voor het uitwissele­n van gegevens. Daar moet veranderin­g in komen.’’

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium