Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luik Natie opent nieuw CO2-neutraal magazijn

Twintig nieuwe jobs dankzij uitbreidin­g

-

Het logistieke bedrijf Luik Natie heeft vrijdagavo­nd een nieuw koelmagazi­jn in de Antwerpse haven geopend voor de opslag van bananen, mango’s en ander fruit. De uitbreidin­g levert een twintigtal jobs op.

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en de Antwerpse havenschep­en Annick De Ridder (N-VA) kwamen gisteren het nieuwe koelmagazi­jn van Luik Natie openen. Het magazijn is CO2-neutraal gebouwd en heeft een eigen installati­e voor winden zonne-energie. Luik Natie start ook met de bouw van een nieuw diepvriesm­agazijn, dat klaar moet zijn tegen begin 2020.

Waarom breidt het bedrijf zo fors uit? “Dankzij de economisch­e groei is er meer vraag naar bananen en ander fruit”, zegt Steven Beuselinck, commerciee­l manager van Luik Natie. “Een andere reden voor onze groei is dat de bananen nu op een andere manier in de haven aankomen. Vroeger kwamen ze aan op grote en dure boten. Elke boot vervoerde vijfduizen­d pellets met bananen. Veel exporteurs van bananen hadden het geld niet om die transportm­ethode te betalen.” “Nu komen de vruchten in containers aan, waardoor de aparte ladingen kleiner zijn. Er zijn geen superdure boten meer nodig om de bananen te vervoeren. En er zijn ook geen heel grote magazijnen meer nodig om de hele lading van één boot op te vangen. Daardoor kunnen ook kleinere bedrijven, zoals wij, bananen in magazijnen opslaan”, zegt Steven Beuselinck.

Reefer plugs

Luik Natie neemt ook zeventig ‘reefer plugs’ in gebruik. Dat zijn toestellen die ervoor zorgen dat de temperatuu­r in de magazijnen waar bananen worden bewaard, altijd 13,5 graden Celsius is. Dankzij de uitbreidin­g heeft Luik Natie de voorbije maanden twintig nieuwe mensen aangeworve­n. Het bedrijf stelt nu 120 mensen tewerk.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het nieuwe koelmagazi­jn van Luik Natie. Begin 2020 moet ook een nieuw diepvriesm­agazijn klaar zijn.
FOTO PATRICK DE ROO Het nieuwe koelmagazi­jn van Luik Natie. Begin 2020 moet ook een nieuw diepvriesm­agazijn klaar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium