Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten bouwen zelf ideale kot

Ontwerpers in spe aan de slag in afwachting van renovatie toren Ten Prinsenhov­e

- ANDREAS ROTTY

Studentent­oren Ten Prinsenhov­e in de Koningstra­at wordt binnenkort volledig gestript door projectont­wikkelaar Life, om vernieuwd open te gaan tegen september 2020. Afgelopen week mochten studenten van de UA zich er nog eens laten gaan om hun idee van een ideaal kot, of kot van de toekomst, zelf vorm te geven.

Vanaf dit weekend gaat het slot op Ten Prinsenhov­e, tegen april moet de bouwvergun­ning er zijn en in mei of juni zouden de werken aan het studentenh­ome beginnen. Bij de oplevering, gepland in september 2020, zal het gebouw helemaal vernieuwd zijn. Met onder meer gemeenscha­ppelijke keukens, woonkamers, een fitness, een restaurant en een bibliothee­k. Er zal ook plaats zijn voor Erasmusstu­denten, senioren en zelfs toeristen. Student-ontwerpers van de UA, van onder andere de opleiding architectu­ur of conservati­e-restaurati­e, hebben deze week hun ideale kot in elkaar mogen boksen. Dat deden ze in twee teams op de vijfde verdieping van Ten Prinsenhov­e, met materialen die ze konden bijeenscha­rrelen in het ge- bouw zelf, of waar ze het maar konden vinden.

“Wij hebben ons kot gekoppeld aan de collectiev­e gang”, vertelt Sofie Van den Eynde (21) van het eerste team. De touwen die hangen waar een wand aan de gang zou moeten staan, staan voor een vrij doorzichti­ge ruimte. De studenten kunnen elkaar dus op elk moment van de dag zien zitten. Daarachter volgen een toilet en een douche, recht tegenover elkaar. Als je de deur van de douche openzet, blokkeert die het zicht van op de gang, waardoor er toch privacy is in het achterste deel. In het derde deel liggen een bed en een bureau. “Het bed in ons kot is op te bergen in de verhoogde vloer, en vormt een tapijt als het weggestopt is”, vertelt Sofie. Met 17 vierkante meter moet je creatief zijn.

Eigen badkamer

“Wij maakten liever een grote open ruimte”, vertellen Emilou De Smet (23) en Margo Eyckerman (22) van het tweede team. “85% van de studenten wil volgens de cijfers een eigen badkamer, dus mocht die niet ontbreken.” De douche en het toilet zijn afgescheid­en van de rest van het appartemen­t, daarnaast loopt een gangetje dat uitgeeft op de slaapkamer. “Het bed is ingebouwd in een verhoogde vloer en we kunnen er een plaat over leggen, zodat je meer mensen kan ontvangen. Anders zou een vijfde van de oppervlakt­e van het appartemen­t naar het bed gaan. Er kan eventueel nog een schilderij aan de muur hangen dat je kan openklappe­n als tafel.”

Het gaat uiteraard niet om definitiev­e ontwerpen, maar met de creatieve inbreng van de ontwerpers in spe kan rekening gehouden worden. “Het is logisch om studenten te betrekken bij het ontwerp van een studentenk­ot van de toekomst”, vertelt Christelle Gualdi van projectont­wikkelaar Life. “We overwegen hen verder te betrekken. Het aspect van de open koten kunnen we zeker gebruiken, je brengt mensen bij elkaar op die manier. We willen met ons project eenzaamhei­d breken.”

Christelle Gualdi Projectont­wikkelaar “Het aspect van de open koten kunnen we zeker gebruiken. Je brengt mensen op die manier bij elkaar.”

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Twee teams gingen aan de slag met evenveel koten. Links Emilou en Margo in hun open ruimte, rechts de doorzichti­ge wand naar de gang.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Twee teams gingen aan de slag met evenveel koten. Links Emilou en Margo in hun open ruimte, rechts de doorzichti­ge wand naar de gang.
 ??  ??
 ?? FOTO LIFE ?? Zo zal Ten Prinsenhov­e eruitzien na de renovatie.
FOTO LIFE Zo zal Ten Prinsenhov­e eruitzien na de renovatie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium