Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het beste moment om te beginnen met een geveltuin? Nu!”

Gratis workshop in Ecohuis op zaterdag 23 februari

-

Een geveltuint­je aanleggen in hartje Antwerpen, het is voor veel mensen toch een drempel. En dat terwijl groene vingers absoluut geen must zijn om eraan te beginnen. Hoe en wanneer begin je eraan? Een handleidin­g.

De voorwaarde­n

“Veel mensen denken dat ze een vergunning moeten aanvragen om een geveltuin te mogen aanleggen. Dat was vroeger het geval, maar is vandaag gelukkig niet meer nodig”, zegt Nora Danko, vergroenin­gsadviseur bij het Ecohuis in Borgerhout. Wat je dan wel moet doen? “Meet je stoep op. Heb je een smalle stoep van maximum 1,8 meter, dan kan je een minigevelt­uintje aanleggen. Belangrijk­ste voorwaarde is dat je 1,3 meter vrije doorgang overhoudt. Je tuintje mag in dit geval 30 centimeter diep worden en 1,2 meter breed”, legt Danko uit. “Heb je een brede stoep, dan kan je een maxigevelt­uin aanleggen. In dat geval moet je 1,5 meter vrije doorgang over- houden, mag je groenstroo­k tot 60 cm diep gaan en dat over de volledige lengte van je gevel.”

Wanneer leg je het best je geveltuin aan?

“Nu”, lacht Danko. “Je kan eraan beginnen zodra de grond niet meer bevroren is. Je kan er dus in deze periode aan beginnen en dat tot eind april. Dan hebben je planten tijd genoeg om zich te nestelen vooraleer de droge zomermaand­en van start gaan. Het najaar, van september tot november, is ook een goed moment.”

Hoe begin je eraan?

Een goede plantenkeu­ze is belangrijk. “Kijk eerst hoeveel zon er op je gevel valt. Is dat meer dan vijf uur per dag? Kies dan voor planten die van zon houden. Is dat minder, ga dan voor een geveltuint­je met planten die goed gedijen in de (half)schaduw.” Vervolgens haal je de stoepte- gel(s) uit de grond. “De eerste tegel komt het makkelijks­t los met behulp van een schroevend­raaier. Hou de tegels voor de zekerheid bij. De overtollig­e grond - voor het planten gebruik je het best potgrond - moet naar het containerp­ark. We raden ook aan een randje rond je tuintje aan te leggen zodat de aarde niet over de stoep stroomt zodra je je planten water geeft. Gebruik hiervoor bijvoorbee­ld een restje badkamer- of keukentege­ls.”

Kies je plant(en)

“Het leukste gedeelte”, lacht Nora. “Je kan kiezen voor een geveltuin waar je amper werk aan hebt. Ideaal dus voor mensen die geen groene vingers hebben. Andere planten vragen dan weer meer onderhoud en tijd. Het is dus aan jou om te kijken wat het beste bij je past.” Bij het aanplanten van een geveltuin kan je verschille­nde richtingen uit. Je kan kiezen voor een klimplant en/of voor lage begroeiing, afhankelij­k van hoeveel plek je hebt. “Veel mensen zijn bang voor klimplante­n. Ze denken dan meteen aan klimop, die je gevel beschadigt. Maar er zijn natuurlijk tal van andere opties voor een groene gevel.”

Op www.plantwerpe­n.be staan

verschille­nde combinatie­s, zodat je geen enkele periode in het jaar met een kale gevel hoeft te zitten.

Tips voor de groene vingers

“De druivelaar. Een echte zonneklopp­er voor wie graag de ladder opkruipt met een snoeischaa­r in de hand. Ook de trompetblo­em is een enthousias­te groeier die, wanneer hij zich goed voelt, prachtige oranje bloemen geeft in de zomer.”

Tips voor de minder groene vingers

“De meest eenvoudige gevelplant is de winterjasm­ijn. Die wordt niet groter dan drie meter en zijn bloemen zijn het mooist als je hem niet snoeit. Ook de klimhorten­sia is een eenvoudig alternatie­f. Net als de inheemse doornloze braam. Leuk bij die laatste is bovendien dat je de bramen kan opeten.”

De kostprijs: samen is goedkoper

Een geveltuin hoeft je geen fortuin te kosten. “Een klimplant heb je al voor 10 of 15 euro. Ook lagere planten en bloemen hoeven niet veel te kosten. Wel raden we aan te investeren in roestvrije staaldraad om bepaalde klimplante­n aan op te binden. Want goedkope ijzerdraad roest en houten constructi­es gaan snel stuk.” Beslis je om met acht of meer buren een geveltuin aan te leggen, dan komt het Ecohuis bovendien gratis plantadvie­s geven en krijgt elk gezin een tegemoetko­ming van 15 euro.

ELIEN VAN WYNSBERGHE

Alle info: www.plantwerpe­n.be (tabblad ‘gevel’) of in het Ecohuis, Turnhoutse­baan 139 van di-vrij, waar een expo over geveltuint­jes loopt. Op zaterdag 23/2 wordt in het Ecohuis een gratis workshop ‘geveltuine­n aanleggen’ gegeven. Inschrijve­n is verplicht: ecohuis@antwerpen.be

 ?? FOTO PLANTWERPE­N ?? Wingerddru­ivelaar en kamperfoel­ie.
FOTO PLANTWERPE­N Wingerddru­ivelaar en kamperfoel­ie.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Wat mag, wat mag niet?
FOTO JAN VAN DER PERRE Wat mag, wat mag niet?
 ?? FOTO PLANTWERPE­N ?? Voor smalle straten.
FOTO PLANTWERPE­N Voor smalle straten.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Nora Danko.
FOTO JAN VAN DER PERRE Nora Danko.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium