Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bruine kroeg op het Valaar wordt retro-cocktailba­r

Voormalige De Roos en De Kroeg vanaf 1 maart open als “rustige” Bar W

- ANDREAS ROTTY

Het café op de hoek van de Michel Willemslaa­n en de Rederijker­sstraat, voorheen bekend als De Roos of De Kroeg, gaat op

1 maart opnieuw open als Bar W. De eigenaar van het pand wil het met een nieuwe invulling kalmer houden dan voorheen. “Een retroloung­e/cocktailba­r die sluit om

24u.”

Met Bar W wil Ridvan Cap (39) veeleer breken met de bruinekroe­gsfeer die er altijd hing toen het pand de namen De Roos of De Kroeg droeg. Ridvan is eigenaar van het pand, dat twee jaar leegstond. Hij is ook zaakvoerde­r van cocktailba­r Caffè Barbossa, bij het Mechelsepl­ein in het centrum van Antwerpen, en Regatta Club aan het Galgenweel op Linkeroeve­r. Dat is de richting die hij met de nieuwe zaak op wil gaan vanaf 1 maart.

“Ik weet dat veel mensen vanuit Wilrijk of Hoboken naar Caffè Barbossa komen”, zegt Ridvan. “Met Bar W hebben ze iets dat zich dichter bij huis bevindt en moeten ze zich niet meer ver verplaatse­n.” De inkleding is bijna rond, het wordt een loungeacht­ige cocktailen wijnbar met een tapijt en comfortabe­le zeteltjes in retrostijl. “We zullen jazz of r&b spelen en in het weekend af en toe wat meer dansbare muziek.”

De prijzen zullen iets lager liggen. “Een huiswijntj­e kost in Caffè Barbossa 4,5 euro, in Bar W zal dat 3,80 of 4 euro worden. De prijs van een pintje zal rond de 2 euro liggen.” In de zomer wil Bar W een terras plaatsen.

Oude bekende

De barvrouw is een oude bekende voor de stamgasten. Daiby Rombout (49) tapte ze ook in de tijd van De Kroeg. Ze kreeg al veel vragen naar wat er te gebeuren stond. “We mikken zowel op nieuwe klanten als de vaste van vroeger. Veel

mensen zijn hun plaatsje kwijt.” Op het Valaar hebben al heel wat café-uitbaters er de brui aan gegeven, weet Ridvan. “Ik denk zo’n vijf of zes hier vlakbij. Volgens mij omdat de buurt aan het verouderen is.”

Ridvan Cap beseft maar al te goed dat het vroeger weleens te bont gemaakt werd in het pand waarvan hij sinds tien jaar geleden eigenaar is. “We gaan het rustig houden, in de week zijn we zeker om 24u dicht. Ik wil vooral geen miserie voor de buurt.”

“In de periode van De Roos was het niet meer normaal”, getuigt Mieke Bulckens (40), die vlakbij in de Daniël Herreynsla­an woont. “Ik werkte zelf in de horeca. Als ik om 6u ’s ochtends thuis kwam van mijn shift, was het in De Roos nog altijd bezig. Er waren, denk ik, niet echt problemen met agressie. Maar wel met muziek en openbare

dronkensch­ap. Als alles dicht was, bleef De Roos open. Je kan het vergelijke­n met De Rui”, verwijst ze naar het café op de Oudevaartp­laats in het centrum. Mieke is wel tevreden over wat ze nu ziet. “De zaak ziet er nu heel deftig uit, niet zoals toen.”

“Ik drink zelf niet vaak, ik sport

liever”, zegt een tweede buurtbewon­er Celil Adkovaycin (23) uit de Dichtersst­raat. “Maar vroeger leek er altijd wel sfeer te zijn in het café. Misschien is het goed dat het terugkomt. Er zijn jongeren die vaak op het pleintje vlakbij rondhangen, zij kunnen eventueel daar terecht.”

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Ridvan Cap en Daiby Rombout. “We mikken zowel op nieuwe klanten als de vaste van vroeger.”
FOTO'S PATRICK DE ROO Ridvan Cap en Daiby Rombout. “We mikken zowel op nieuwe klanten als de vaste van vroeger.”
 ??  ?? In de zomer wil Ridvan een terras plaatsen.
In de zomer wil Ridvan een terras plaatsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium