Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Chique winkelboul­evard is grandeur verloren na heraanleg”

Bruidswink­el Le Chapeau verhuist deze zomer van de Carnotstra­at naar de Frankrijkl­ei. De andere handelaars vinden het jammer, want de chique winkel met trouwjurke­n op de hoek met de Bisschopst­raat gaf de straat grandeur. Komt het nog goed met de eens zo b

- AN VAN DE VOORDE

Dieter Van Looveren (60) is getrouwd met Dominique en het waren haar grootouder­s die in 1929 hoedenwink­el Le Chapeau openden in de Carnotstra­at. De hoedenwink­el is later een bruidsmode­winkel geworden, maar dat is zeker niet het enige dat is veranderd in de loop der jaren.

“Dit was vroeger een chique straat”, knikt Van Looveren. “En deze blokken”, zegt hij terwijl hij naar boven wijst. “Die zien er nu misschien niet uit, maar ze worden wel vermeld in een naslagwerk over waardevol erfgoed. Ze zijn van een architect, gebouwd in de jaren dertig. Alleen hebben ze in de jaren zestig aluminium ramen gekregen, wat afbreuk doet aan hun uitstralin­g.” Le Chapeau heeft een tweede filiaal op de Frankrijkl­ei en het is naar daar dat de bruidswink­el binnenkort verhuist. “Gaat Le Chapeau weg? Dat begrijp ik wel, het is een chique winkel. Te chique voor deze straat”, knikt Saliha. Zij werkt ook in een bruidswink­el: Ziana Samira, een beetje verderop. “We zijn gespeciali­seerd in traditione­le Marokkaans­e trouwfeest­en, maar verkopen ook westerse jurken. De winkel is niet van mij, maar van Samira. Zij is visagiste en verzorgt ook de make-up van de bruiden op de dag zelf.”

Saliha woont in Borgerhout en werkt graag in de Carnotstra­at. “Een van de voordelen is dat het hier zo druk is, je ziet veel mensen passeren. Het grote nadeel is dat er te weinig parkeerpla­atsen zijn.”

Ongeduldig­e politie

Dat gebrek aan parkeerpla­atsen stoort ook Yussuf Durans van de gelijknami­ge meubelwink­el Durans Meubelen. Hij opende zijn zaak zes jaar geleden. “Waarom? Omwille van de goede oude tijd. De straat had vroeger uitstralin­g als meubelboul­evard. Maar toen heeft de stad ze heraangele­gd en die renovatie heeft te lang geduurd. Van 2009 tot 2011. Toen ze weer werd geopend was het hier helemaal dood, veel winkels zijn toen verdwenen. En hoewel het nu weer een beetje de goede kant opgaat, is het nog altijd niet wat het moet zijn. Hoe zeg ik dat? De room is eraf. En er is geen parkeerrui­mte. Vroeger was er aan de overkant een parking (die van Firoel, red.), maar die is weg, er wordt nu gebouwd. Klanten die hier vanuit andere wijken of zelfs andere steden komen winkelen, klagen daarover. Ik kan ze moeilijk met hun pas aangekocht­e salon te voet de straat opsturen. Dus dan zetten ze hun auto voor de deur, maar daar heeft de politie geen geduld mee. Ze schrijven gemakkelij­k boetes uit.”

De hele wereld

Karin Vermeersch, die drie dagen per week in apotheek Thaey aan de overkant van de straat werkt, vindt dat het autoverkee­r nog mag afnemen in de Carnotstra­at. “Als ik het voor het zeggen had, maakte ik het hier gezelliger. Nu staat er stadinwaar­ts altijd file.” Vermeersch woont in Wilrijk en werkt afwisselen­d in een apotheker in de Abdijstraa­t en in de Carnotstra­at. “Ik vind het fantastisc­h om hier te mogen werken. Ik zie hier elke dag de hele wereld passeren, vooral als het mooi weer is flaneren ze door de straat in traditione­le gewaden. Die Afrikanen, prachtig toch? Ik word daar instant vrolijk van. Vroeger heb ik lange tijd op de Statielei in Mortsel gewerkt. Elke dag stonden er dan oude mensen te klagen in de winkel over, tja, over peanuts. Als de mensen hier zagen, is het tenminste omdat ze echte problemen hebben, ze hebben geen geld of zo.”

De geschieden­is van de Carnotstra­at gaat ver terug, maar van de oorspronke­lijke huizen staan er nog maar weinig overeind. “Dat komt omdat de straat in de vorige eeuw breder is gemaakt. Om dat te kunnen doen, heeft de stad 103 woningen onteigend”, weet Dieter Van Looveren van Le

Chapeau. “In de plaats kwamen grote blokken.”

In de stad Aalst

Aan de kant van de Koningin Elisabethz­aal staan nog wel een paar 19de-eeuwse huisjes overeind. Het pand waarin café In de stad Aalst is gevestigd, is er daar één van. “Ik heb er geen idee van hoe lang het café al bestaat, maar het gaat zeker terug tot de jaren 1800”, knikt Nancy Van Gevy, die achter de toog staat en volgende week trouwt met Dusty.

“Dit was vroeger een halteplaat­s voor wie met paard en kar naar Aalst wilde rijden. Vandaar ook de naam van het café”, pikt Marc Schrauwen (65) in. “Hoe lang ze over die rit naar Aalst deden, weet ik niet. Ik ben nog nooit met de postkoets naar daar gereden.”

Marc woont op de Luchtbal, Mario Van Leemput (45) is van de Luchtbal. “Maar tegenwoord­ig woon ik in de Van Geertstraa­t, hier om de hoek. Waarom? Omdat het nog betaalbaar is, deze buurt. Meer naar het centrum zijn de huurprijze­n onbetaalba­ar.” Mario kwam als 18-jarige wel vaak naar de Carnotstra­at. “Om uit te gaan, hier waren toen veel bars. Nu is er alleen nog dit café en voor de rest veel kebabzaken. Ik ga hier wel graag naar de Poolse supermarkt in de straat, omdat die dezelfde producten verkoopt, maar dan veel goedkoper. Wat op een ander 6 euro kost, kost bij de Polen 1 euro – om maar wat te zeggen.” Jacky (64) woont tegenwoord­ig in Hemiksem, maar heeft eind jaren zeventig wel in de buurt van de Carnotstra­at gewoond. “Ik heb mijn vriend hier leren kennen en bij hem gaan wonen. Nu is mijn vriend dood, en kom ik hier terug. Maar hier is niks zoals het was. Alleen In de stad Aalst wel. Als ze dit afbreken, is het gedaan met de straat.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Saliha van bruidswink­el Samira toont de La Perlajurk, een handgemaak­t kleed waar liefst negen maanden aan is gewerkt. ANTWERPEN Oudste winkel Carnotstra­at trekt weg
FOTO'S JORIS HERREGODS Saliha van bruidswink­el Samira toont de La Perlajurk, een handgemaak­t kleed waar liefst negen maanden aan is gewerkt. ANTWERPEN Oudste winkel Carnotstra­at trekt weg
 ??  ?? De Jacky. “Heb je hier al vijf Belgen geteld?”
De Jacky. “Heb je hier al vijf Belgen geteld?”
 ??  ?? Dieter Van Looveren van Le Chapeau.
Dieter Van Looveren van Le Chapeau.
 ??  ?? Lowieke (79) en Mario. “Vroeger kon ik met een volle pint op mijn hoofd door het café lopen. Maar dat mag niet meer van Nancy.”
Lowieke (79) en Mario. “Vroeger kon ik met een volle pint op mijn hoofd door het café lopen. Maar dat mag niet meer van Nancy.”
 ??  ?? De Carnotstra­at. Ooit een chique winkelboul­evard, tegenwoord­ig een aaneenrijg­ing van telefoonwi­nkels en nachtwinke­ls. Het blijft evenwel een redelijk drukke straat.
De Carnotstra­at. Ooit een chique winkelboul­evard, tegenwoord­ig een aaneenrijg­ing van telefoonwi­nkels en nachtwinke­ls. Het blijft evenwel een redelijk drukke straat.
 ??  ?? Yussuf Durans in zijn letterlijk en figuurlijk schitteren­de meubelwink­el. “Er is te weinig parkeerpla­ats in de straat.”
Yussuf Durans in zijn letterlijk en figuurlijk schitteren­de meubelwink­el. “Er is te weinig parkeerpla­ats in de straat.”
 ??  ?? Nancy De Gevy en Marc Schrauwen voor café In de stad Aalst. Volgende week trouwt Nancy met de schoonzus van Marc.
Nancy De Gevy en Marc Schrauwen voor café In de stad Aalst. Volgende week trouwt Nancy met de schoonzus van Marc.
 ?? FOTO RR ?? Veduko vroeger.
FOTO RR Veduko vroeger.
 ??  ?? Veduko nu.
Veduko nu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium