Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het mag wat meer zijn dan ‘piano te koop’”

Dichter presenteer­t expo over scheurstro­okjes

-

De Turnhoutse dichter Wim Paeshuyse stelde in zijn stamkroeg Mokkakapot een tentoonste­lling samen over scheurstro­okjes. Maar aan het Moorkenspl­ein wordt niet bepaald gezocht naar een babysit.

pakt al langer uit met posters waaraan gratis mooie woorden hangen. De voorbijgan­ger mag dan een strookje met daarop botsauto, treurwilg of geroezemoe­s zomaar afscheuren. “Ik vond die scheurstro­okjes altijd al een tof concept. Maar meestal gaat het om ‘piano te koop’ of ‘babysit gezocht’. Ik wilde daar wat anders mee doen”, vertelt de Turnhouten­aar.

Hij vroeg aan andere woordkunst­enaars om zelf aan de slag te gaan met scheurstro­okjes. Ook Antwerpse artiesten sprongen mee op die kar. Zena Van den Block maakte het mooie ‘Changing Seascape’. Waarbij je het zicht op zee kan veranderen door een strookje af te scheuren. Vincent van Meenen hield het met Onze-Lieve-Vrouw van Afsnee wat abstracter. Ook Idris Seve- nans van het collectief Troebel Neyntje, dat huist op de Paardenmar­kt, neemt deel. Zij houdt het actueel. Want voor elk strookje dat je op haar blanco affiche afscheurt, verdwijnt er een boom. De andere artiesten komen uit Leuven en Tilburg. Dirk Bohez uit Oud-Turnhout biedt nog gratis oorwurmen aan. De keuze is moeilijk tussen YMCA van The Village People en Mamma Mia van Abba. Ziezo, nu zit je er zelf mee.

De tentoonste­lling is zopas gestart, maar een flink aantal strookjes is al verdwenen. “Dat is ook de bedoeling. Meestal scheur ik er zelf eentje af, dat moedigt aan. Er is in Mokkakapot ook een map te koop waarmee je zelf thuis de posters kan namaken.”

Die map heeft een meerwaarde. In Mokkakapot wordt met scheurstro­okjes niet gezocht naar een vermiste kat. Wel mag je naar de telefoonzo­ne van Gent bellen als je een orka tegenkomt. Ook naar de 500 jaar oude hond op het meesterwer­k Het Lam Gods wordt nog gespeurd. “En in de map hebben we ook nog de affiche gestoken die zoekt naar een vermiste haai”, besluit Paeshuyse.

De expo loopt nog tot 8 maart bij Mokkakapot in de Sergeysels­straat 2, www.mokkakapot.be

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Wim Paeshuyse liet acht artiesten een amusante poster met scheurstro­okjes maken.
FOTO DIRK KERSTENS Wim Paeshuyse liet acht artiesten een amusante poster met scheurstro­okjes maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium