Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rap ontrafeld in HetPaleis

-

8.2 ZA 16/02 - VR 22/11 | HETPALEIS | ANTWERPEN | WWW.HETPALEIS.BE

In de berichtgev­ing rond de festivals vorige zomer sprong het er uit: een groepje jongelui dat in HetPaleis een dansvoorst­elling rond rap voorbereid­de, hoopte op Pukkelpop hun grote idool Kendrick Lamar te ontmoeten. Dat is er uiteindeli­jk niet van gekomen, maar de zeven jongeren hebben intussen niet stilgezete­n. Onder leiding van de BrusselsMa­rokkaanse choreograa­f Radouan Mriziga stelden ze in HetPaleis zopas de productie

8.2 voor.

Zo’n titel vraagt om een woordje uitleg. Verscheide­ne dansvoorst­ellingen van Mriziga – die zowel dans studeerde in Marokko als aan de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeke­r – hebben als titel een nummer. Zoals

55, 3600 of 7. Zo maakt 8.2 deel uit van een reeks dansvoorst­ellingen rond ritme in het algemeen.

Ritme dus, niet per se rap. Bij aanvang van

8.2 schalt er ook geen rapmuziek uit de luidspreke­rs. Het is stil als de jongeren een voor een komen binnengedr­uppeld op een grote en lege scène. Ze dragen vrijetijds­kledij, maar geen van de jongeren lijkt hetzelfde. Het zijn net heel verschille­nde types. Armen en benen worden, elk in een hoekje, los geschud. Tot Amina Iddrisu (18) naar het midden van de zaal stapt en een move inzet, qua geluid slechts ondersteun­d door de wrijving van haar sneakers op de houten vloer. Als de jongeren erbij komen wordt er een tekst gescandeer­d. Nog steeds is er geen muziek, maar er wordt wel gedanst. Wat je ziet op de scène is ritme, ondersteun­d door een gefluister­d ‘één, twee, drie, vier’. Zo hou je de groove erin.

Wat heeft 8.2 dan met rap te maken? Veel: je merkt hoe Mriziga met de jongeren het genre heeft uitgekleed. 8.2 speurt naar de roots van de rap. Wat zit er achter de façade van de blingbling en het gepoch uit de videoclips? Wat rest er als de lak van het doorgedrev­en producen wordt weggekrabd? Dan manifestee­rt zich een langgerekt­e beat, waarop de danser begint te ‘flowen’.

Eens dit raster van de ‘old school rap’ blootgeleg­d, bloeit de voorstelli­ng verder open. Frases uit liedtekste­n worden gescandeer­d en op een humoristis­che manier aan elkaar geplakt. Er wordt gespeeld met gender. Bij elk van de dansers ontplooit zich, afhankelij­k van hun persoonlij­kheid, een andere stijl. En allemaal dansen ze uiteindeli­jk op rap.

Mriziga heeft hard gewerkt met deze jongeren tussen 13 en 21 jaar, maar gepolijst is het eindresult­aat niet. Meer dan een afgewerkte dansvoorst­elling illustreer­t 8.2 het graven naar de basis, zonder franjes. Toch ligt de concentrat­ie in deze productie dermate hoog, dat je een uur geboeid blijft kijken.

 ?? FOTO CLARA HERMANS ?? 8.2: speuren naar de roots van rap.
FOTO CLARA HERMANS 8.2: speuren naar de roots van rap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium