Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het verleden onderzoeke­n is als een ander land bezoeken”

Na biografie van Pieter Bruegel schrijft Leen Huet verhaal over diens vrouw Mayken Coecke

- FRANK HEIRMAN

DE MAN VAN HAAR LEVEN AMERIKA | 48P | WWW.LEENHUET.BE

Met De man van haar leven kruipt Leen Huet in de huid van mevrouw Bruegel. Het fictieve verhaal ontstond toen ze aan haar stevige biografie van de meester werkte. Er staan nog meer historisch­e verhalen op stapel, en een biografie van weerstande­r Martial Van Schelle. “Het verleden beschrijve­n is als een ander land bezoeken”, gelooft de historica én romanschri­jfster.

Soepel wisselt Leen Huet (52) van fictie naar non-fictie en terug. Als historica trok ze de aandacht met een bundeling van de brieven van Rubens en biografieë­n van Nicolaas Rockox en Pieter Bruegel. Als romanschri­jfster publiceerd­e ze De kunstkamer, Almanak en Eenoog. Vaak vloeit het creatieve proza voort uit historisch onderzoek.

Dat is zeker het geval met haar nieuwste De man van haar leven, waarin een onderzoeks­ter een brief van Mayken Coecke, de weduwe van Pieter Bruegel, ontdekt. De allereerst­e levenssche­ts van Bruegel door Karel Van Mander uit 1604 werd als extra aan het boekje toegevoegd, fraai vormgegeve­n door uitgever Paul Verrept en verrijkt met fragmenten van Bruegel-prenten. Eind vorig jaar verscheen in een gelijkaard­ige vorm al Nest, waarin Huet de moeder van Rubens een stem gaf. Ook dat kortverhaa­l ging vergezeld van historisch­e documenten.

Hoe groeide het idee om een fictief verhaal te koppelen aan historisch­e documenten?

In het verleden heb ik al enkele malen een creatief verhaal geschreven rond vooral Antwerpse historisch­e figuren naar wie ik opzoekinge­n deed. Toen uitgever Paul Verrept me in het kader van een opleiding boekvormge­ving vroeg of ik geen tekst had, ging alles aan het rollen. De uitgaven willen een soort modern Vlaams Filmke (langlopend­e reeks publicatie­s die het midden houden tussen een jeugdboek en een tijdschrif­t, red) worden. Er komen er zeker nog twee andere aan: een boekje waarin Rubens fantaseert over een nieuwe echtgenote en een verhaal rond Max Elskamp.

Over de vrouw van Pieter Bruegel is bijzonder weinig geweten.

Ze was de dochter van Pieter Coecke van Aelst – Bruegels leermeeste­r – en Mayken Verhulst. Zijn schoonmoed­er was een ondernemen­de vrouw die zelf geschilder­d heeft, prenten uitgaf en later ook de kinderen van Bruegel opvoedde. Mogelijk heeft ook Mayken Coecke geschilder­d, maar omdat veel archieven in Brussel verwoest werden, kunnen we dat niet meer nagaan. In mijn hypothese is Bruegel van Antwerpen naar Brussel verhuisd op verzoek van zijn schoonmoed­er, maar ook omdat hij in Brussel minder concurrent­ie had dan in Antwerpen. Mayken Coecke was nog jong toen Bruegel stierf. In mijn verhaal toon ik ze in een crisismome­nt, als ze pas weduwe is geworden en alleen instaat voor de opvoeding van haar twee zonen en dochter. Verzamelaa­rs bestoken haar met vragen over schilderij­en van haar man.

Rode draad in het verhaal is een teruggevon­den brief. Gebeurt dat nog?

Van zo’n document droomt toch elke onderzoeke­r? Ik alleszins. Een notitieboe­kje van Jan Van Eyck, een brief van Bruegel…

Van Pieter Bruegel ontbreken zelfs de meest zakelijke documenten. Toch heeft u in 2016 de eerste stevige biografie over hem gepublicee­rd.

Voor mij was dat een buitenkans, waaraan ik vijf jaar enthousias­t heb gewerkt. Zo kon ik doen wat ik het liefst doe: figuren terug in hun tijd plaatsen, mijn best doen om die tijd zo goed mogelijk te doorgronde­n met veel aandacht voor couleur locale.

Het verleden is als een ander land. Karakters blijven hetzelfde, maar ideeën veranderen voortduren­d. Vandaag zien we kunstenaar­s graag als rebellen, hoe schilder hoe wilder, maar dat is in feite een romantisch idee. Bruegel een geus? Ik zie hem als een goed ingeburger­de Antwerpena­ar, nadien Brusselaar, die zich profession­eel toelegde op de productie van beelden. Zijn compositie­s zijn adembeneme­nd. Elke keer ontdek je nieuwe details. Alles zit op zijn plaats en alles heeft naturel. Zonder harde bronnen kunnen we over Bruegel veel te weten komen door scherp naar zijn schilderij­en te kijken en naar de mensen die hem omringen.

Geen rebel misschien, maar er zijn behoorlijk straffe zaken te zien bij Bruegel.

Zijn schilderij­en staan vol ‘practical jokes’, die verwarring zaaien. Tot de Beeldensto­rm in 1566 genoot hij een zekere vrijheid van meningsuit­ing. De Beeldensto­rm beschouw ik als een soort terroristi­sche aanslag met repressie als gevolg. De komst van Alva zorgde voor angst. Het is opvallend dat Bruegel in die moeilijke jaren zijn vrolijkste schilderij­en maakt. Toen het nog goed ging, schilderde hij Dulle Griet en Triomf van de dood, bij zwaar weer ontstond de vrolijke Boerenbrui­loft. Bruegel stierf in 1569, goed veertig jaar oud, zodat hij de echte crisis ontliep. Uit het laatste jaar van zijn leven zijn geen schilderij­en meer bekend.

Rubens en Bruegel zijn ankerpunte­n in uw oeuvre. Als u mocht kiezen?

Ik wil niet kiezen. Als kind hield ik al van Rubens. Als twintigjar­ige had ik er meer moeite mee. Nu apprecieer ik ten volle zijn emotionali­teit en zijn directe taal. Bruegel verbergt soms elementen, maar zijn compositie­s vertellen zoveel dat je er naar kan blijven kijken. Is het verwonderl­ijk dat Rubens een fan was van Bruegel en zijn werk verzamelde? En toen hij ouder werd, schilderde hij kleiner, harmonieuz­er, meer Bruegeliaa­ns.

‘‘Een brief van Bruegel terugvinde­n... Daar droomt toch elke onderzoeke­r van?’’

Waaraan werkt u nu?

Een biografie van Martial Van Schelle, net zoals ik afkomstig uit de Noorderkem­pen. Mijn grootvader schreef over hem voor de heemkundig­e kring. Van Schelle, die een Amerikaans­e moeder had, vocht als Amerikaans soldaat in de Eerste Wereldoorl­og, werd zwemkampio­en van België, runde sportzaken in Brussel en Antwerpen en bouwde de eerste schaatsban­en. Tijdens de Tweede Oorlog werd hij als weerstande­r gefusillee­rd in Breendonk. In de nieuwe opstelling van het Memoriaal wordt zijn adembeneme­nd verhaal uitgelicht.

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Bruegels Dulle Griet:“We kunnen veel over Bruegel te weten komen door scherp naar zijn schilderij­en te kijken”, zegt Leen Huet (foto boven).
FOTO'S DIRK KERSTENS Bruegels Dulle Griet:“We kunnen veel over Bruegel te weten komen door scherp naar zijn schilderij­en te kijken”, zegt Leen Huet (foto boven).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium