Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Help! Aaaaaah! Dit hou ik niet meer vol”

Toeristen vergapen zich aan het MAS, het statige Museum aan de Stroom. Sommigen wagen zich zowaar al aan een terrasje langs het water. Maar het idyllische uitzicht op het Antwerpse Eilandje zal het minste van Ann Wauters’ zorgen wezen. In de praktijk van

- HANS JACOBS, PATRICK CEULEMANS

Ann Wauters (38) puft, blaast, zucht, kreunt in een schaars moment van rust tussen de oefeningen door, maar er kan nog een grapje af. “Zeg, wat heb je met hem gedaan? Wat heeft hij vandaag?”, zo zegt Wauters tegen de vrouw die passeert, de partner van Lieven Maesschalc­k. De kinesist lacht fijntjes. Wauters: “Soms heb ik geluk, dan slaat hij af en toe een praatje met mij tussen de oefeningen door. Vandaag heb ik dus geen geluk.” Maesschalc­k: “En pauze. En nu goed rusten….” Het inmiddels rood aangelopen gezicht van Wauters klaart op. Maesschalc­k: “….vijf seconden.” Hij vertrekt geen spier, want neen, het is niet om te lachen. Even later gaat de beestenarb­eid onverbidde­lijk door.

Knie naar de vaantjes

December 2017: Ann Wauters moet onder het mes. Eerder dat jaar speelt ze als een beest en leidt ze de Belgian Cats mee naar historisch brons op het EK in Praag. Maar het jarenlange basketbal aan de wereldtop heeft zijn tol geëist, haar knie is naar de vaantjes.

Augustus 2018: Wauters is een schim van zichzelf op het WK op Tenerife in de luttele minuten die ze op het parket staat. Het is te zeggen: ze zit meer langs de zijlijn te fietsen op de hometraine­r om zo haar lichaam aan de gang te houden dan dat ze op het veld staat. “Ik heb dat WK gespeeld op een half been. Ik wist dat ook, er was te weinig tijd om weer in orde te zijn.”

De Cats verbazen zichzelf en de wereld en mogen zich de op drie na beste basketbalp­loeg ter wereld noemen.

Wauters juicht mee, maar het kraakbeenl­etsel aan die verdomde knie blijft haar parten spelen. Sinds dat WK zal ze geen basketbalw­edstrijd meer spelen. De vraag dringt zich op: zal de 38jarige Wauters ooit nog wel op een basketbalv­eld staan, laat staan de oude worden?

Februari 2019: in de kineprakti­jk

Move to Cure, revalidati­eheiligdom van Lieven Maesschalc­k, kine van onder anderen Rode Duivels – de Kompany’s, Lukaku’s en Vermaelens van deze wereld kwamen allemaal bij hem over de vloer – en nog heel wat ander schoon sportvolk.

Wauters: “Sinds een tweetal weken heb ik een klik in mijn hoofd gemaakt. Alles gaat vlotter. Ik stond er zo ver vandaan om ooit nog een basketbalm­atch te spelen, voelde mij echt ambetant, ook in het dagelijkse leven. Maar nu gaat het beter. Ik stap weer zonder pijn in en uit de auto. Ik speel weer zonder pijn met de kindjes. Ik kan weer stappen zonder die constante pijn te voelen. Oef. Dit had ik nodig. En Lieven voelt heel goed aan wanneer hij een versnellin­g hoger kan schakelen.”

Dat is maar een half woord, op naar de volgende oefening. Geen detail ontgaat Maesschalc­k. Haar lichaamsho­uding kan beter, zo vindt hij. “Dieper. Dieper. Dieper!!! Komaan, kwaliteit.” Wauters bijt op de tanden. Een oudere man spreekt Wauters aan. “Lieven kan hard roepen, hè. Kan je er wat tegen?” Maesschalc­k lacht. “Ann moet je op haar manier aanpakken, heel interactie­f. Je moet haar uitleggen waarom iets goed of fout is. Ze is heel makkelijk te coachen, op voorwaarde dat ik haar betrek bij mijn verhaal. Het is niet van: ik weet het hier, zo zal het

zijn. Neen, we werken samen. En ze staat ervoor open dat ik af en toe een plaagstoot uitdeel. (lacht) Revalidati­e is misschien miserie, maar het moet wel plezant blijven.”

Naast de ploegmaat van Dries Mertens

Wauters: “Ik heb nog niet gevloekt op hem. (lacht) Integendee­l, ik vind dat leuk. Charmant, maar streng: die aanpak werkt heel goed bij mij. Ik weet dat ik elke keer afzie, dat ik enkele keren naar adem moet happen. Maar als ik naar huis rijd, voel ik mij supergeluk­kig.”

Naar huis rijden, dat is nog niet voor meteen. Twee uur lang beult Wauters zich af, Maesschalc­k blijft bijsturen, aanporren, aanmoedige­n. “Go, go, go. Strekken dat lichaam. Goeie. Schitteren­d.” In de goedgevuld­e zaal draaien enkele hoofden zich, bewonderen­d kijken ze naar zoveel overgave. Maesschalc­k: “Er komen hier voetballer­s van over de hele wereld, sporters uit alle sporttakke­n.” Zo staat enkele meters naast Wauters Amin Younes, ploegmaat van Dries Mertens bij Napoli, zich in het zweet te werken. Maesschalc­k: “Toen ik tegen Amin zei wie Ann was, was hij onder de indruk. Ann dwingt respect af. Ze is niet alleen imposant, maar ook een persoonlij­kheid. Zij heeft alles bereikt. Ze hoeft dit niet meer te doen, ze zou ook buiten het basketbalv­eld haar draai vinden. Toch brengt ze dit op haar 38ste. Ik zie er niet veel haar dit nadoen. Ik heb het wel voor haar. En ik kan mij ook uitleven.” Hélène Rousseaux, topvolleyb­alster, komt binnen. De Belgische speelt bij een topploeg in de Poolse competitie en revalideer­t net als Wauters van een knieblessu­re. Wauters: “Hélène, help…. Hélène is mijn maat hier, we doen soms samen onze oefeningen.” Voor een onderonsje tussen de twee is geen tijd, Maesschalc­k troont Wauters weer mee. Even later staat ze opnieuw te puffen. “Aaaah. Dit hou ik niet meer vol.”

Tokio 2020

Wat bezielt Wauters eigenlijk om terug te komen? Ze zou fijn met haar kindjes kunnen spelen. Ze hoeft het niet meer om de centen te doen, in haar indrukwekk­ende carrière bij topploegen in alle uithoeken van de wereld heeft ze niet alleen elke prijs die er te winnen valt behaald, maar ook financieel goed geboerd. Ze zou op haar 38ste rustig op sportpensi­oen kunnen gaan. Waarom maakt ze drie keer per week de rit van haar woonplaats Bellegem, bij Kortrijk, richting Antwerpen om zich af te beulen?

“Ik heb lang getwijfeld: zou ik mijn doel nu openlijk uitspreken of niet? Ja dus. De Olympische Spelen van Tokio 2020, daar doe ik dit nog voor. Als we geen kans meer hadden op die olympische droom, was ik niet meer begonnen aan een revalidati­e. Ab-so-luut niet. Om gewoon te spelen voor een ploeg zou ik het niet meer zien zitten om mijn lichaam zo te laten afzien – met alle respect voor alle ploegen waar ik heb gespeeld. Of we de Spelen zullen halen of niet, weet ik niet, maar ik geloof er wel in.”

Maeschalck: “Die drive om nog die paar matchen te spelen – want daar komt het op neer – dat moet je kunnen. Ze weet wat ze wil, wil zelf haar afscheid bepalen. Uiteindeli­jk moet zij beslissen, maar met haar ervaring zie ik ze nog als een jong veulen over het veld springen. We gaan er echt voor om haar weer fit te krijgen.”

In haar hoofd heeft Wauters haar ideale planning.

“Vanaf maart, april weer in de zaal balgevoel kweken, in mei weer een training met de Cats afwerken en eind mei op stage in Japan voor het eerst weer een oefenwedst­rijd spelen. Ik ben weer positief. Het is nog een lange weg, maar ik ga er voorzichti­g van uit dat ik opnieuw kan spelen voor de Belgian Cats.”

Tijd om te vertrekken, over een dik uurtje wordt Wauters in Gent verwacht als gastspreek­ster voor een bedrijf. Aan de lift van de praktijk hangt een bordje: Neem de trap. Geniet van je beweging.

Wauters neemt de trap. “En onderaan de trap hing een bordje:

Proficiat, je hebt zonet calorieën verbrand. (lacht) En nu hoop ik dat mijn gezicht niet meer te rood ziet als ik straks ga spreken. Ik wil een goede indruk maken, mijn publiek boeien. Ook al zegt mijn lichaam nu: zou je niet even in je bed kruipen?” (lacht)

“Het is nog een lange weg, maar ik ga er voorzichti­g van uit dat ik opnieuw kan spelen voor de Belgian Cats.” Ann Wauters “Ann moet je op haar manier aanpakken, heel interactie­f. Je moet haar uitleggen waarom iets goed of fout is.” Lieven Maesschalc­k kinesist

 ??  ?? Afzien bij vaste kinesist van Rode Duivels met één doel voor ogen: Olympische Spelen 2020 in Tokio halen
Afzien bij vaste kinesist van Rode Duivels met één doel voor ogen: Olympische Spelen 2020 in Tokio halen
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S KRIS VAN EXEL ??
FOTO'S KRIS VAN EXEL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium