Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KALMTHOUT “Harmonie De Heidebloem is als een familie voor ons”

Jos Tilborghs en Achille Kuysterman­s zijn al zeventig jaar lid van Nieuwmoers­e harmonie

- MARGO TILBORGHS

Feest bij muziekvere­niging De Heidebloem. Voor de tweede keer in drie jaar tijd wordt er een muzikant gevierd die zeventig jaar lid is van de muziekvere­niging. Jos Tilborghs (87) en Achille Kuysterman­s (79) zijn de krasse mannen van harmonie De Heidebloem.

De koffie geurt al wanneer Jos Tilborghs de voordeur opendoet. “Komt erin!”, zegt hij goedgemuts­t. Binnen zit Achille Kuysterman­s (79) te wachten. Meteen beginnen ze te vertellen over de tijd van toen en over meer dan zeventig jaar lid zijn van hun favoriete vereniging. “Harmonie De Heidebloem, dat is als een familie voor ons”, zeggen ze. “Daar delen we lief en leed met elkaar.”

Trots tonen ze hun tinnen bord en bronzen beeldje, gekregen van de gemeente Kalmthout, omdat ze zeventig jaar lid zijn van de harmonie. Als kleine jongens begonnen ze hun muzikale carrière bij De Heidebloem. Daar waren ze jarenlang actief als trompetter of slagwerker. Door de jaren heen wisselden ze weleens van instrument, maar nooit van vereniging. “Ik speelde als kind accordeon”, vertelt Jos. “Later speelde ik trompet en nog later 45 jaar bariton. Toen ik zwaar ziek werd, kon ik nog moeilijk op mijn instrument blazen. Daarom schakelde ik over naar de grote trom en de cimbalen. Ik dacht: iedere trap een slag, dat is het makkelijks­te wat er is. Maar dat viel tegen. Het was moeilijker dan ik dacht. Maar ook dat leerde ik mettertijd.”

Sinds een drietal jaren is Jos niet meer actief in de vereniging. “Mijn ogen laten me in de steek”, zegt hij. “En dan weet je dat je best in schoonheid kan eindigen, wat niet wil zeggen dat ik niets meer te maken heb met de harmonie. Die zit voor altijd in mijn hart.” Achille Kuysterman­s komt uit een muzikale familie. “Mijn vader speelde tuba en enkele nonkels waren ook lid van de vereniging”, zegt hij. Ik was 8 of 9 jaar toen ik notenleer begon te volgen. Ik speelde eerst bugel. Later werd het trompet. Dat heb ik zo’n veertig jaar gedaan. Daar heb ik heel mooie herinnerin­gen aan. Nu speel ik bariton, iets wat altijd al mijn voorkeur genoot.”

De prestatie van Achiel is bijzonder uitzonderl­ijk te noemen, vermits er letterlijk tientallen opeenvolge­nde jaren zijn geweest zonder dat hij één repetitie heeft gemist, laat staan een concert of uitstap. Hij maakt deel uit van de fanfare, van de Heathflowe­r Bigband en van Bier Borrel (in de jaren zestig en zeventig een voorloper van de bigband). Tegenwoord­ig maakt hij zelfs deel uit van New Musica, het opleidings­orkest dat onder leiding staat van zijn kleinzoon Sander van der Kloot. In dit orkest geeft hij steun aan de jonge muzikanten.

“De sterkte en kracht van harmonie De Heidebloem is de samenhorig­heid. “Je kunt elkaar niet missen”, zegt Jos. “We zijn een grote familie. Zelf kan ik nu niet meer meespelen maar de drang om er toch altijd te willen bij zijn, is er nog steeds. En dus ga ik nog geregeld eens kijken naar de repetities.”

Ook op de restaurant­dag van harmonie De Heidebloem op 24 februari in het parochiece­ntrum zullen beide heren te vinden zijn. Wie wil deelnemen, kan zich nog inschrijve­n kan via de website.

 ?? FOTO MATI ?? Achille Kuysterman­s en Jos Tilborghs.
FOTO MATI Achille Kuysterman­s en Jos Tilborghs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium